10:00 / 06.04.2021 Киев

Доведене до банкрутства ДП "Київський Облдорупр" продовжує "боротьбу за виживання" та намагається притягнути до відповідальності винних осіб

Держпідприємство є одним з дочірніх підприємств АТ "ДАК "АДУ" і входить до системи Укравтодору

ДП "Київський Облдорупр" (ЄДРПОУ 33096517) є одним з дочірніх підприємств АТ "ДАК "Автомобільні дороги України" (ЄДРПОУ 31899285) і входить до системи Укравтодору.

09.09.2011 року Господарським судом м. Києва було відкрите провадження у справі про банкрутство ДП "Київський Облдорупр". В 2013 році розпочалась санація цього державного підприємства, яка триває і на сьогоднішній день.Через зацікавленість окремих осіб із АТ "ДАК "Автомобільні дороги України"  санацію "успішно" намагаються продовжувати надалі.

Діючий керуючий санацією ДП "Київський Облдорупр" Сєрєбрєнніков Денис Вікторович з моменту призначення на посаду  зрозумів, що з самим банкрутством щось не так, і тому ще у 2020 році ініціював проведення Міністерством юстиції України аналізу фінансово-господарського стану ДП "Київський Облдорупр" щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства. На підставі ухвали Господарського суду м. Києва Міністерством юстиції України такий аналіз було здійснено і за його результатами у лютому 2021 року ДП "Київський Облдорупр" отримано звіт. Відповідно до цього звіту виявлено ознаки дій з доведення до банкрутства в діях керівництва ДП "Київський Облдорупр", що передували відкриттю провадження про банкрутство. Зокрема, керівництвом збільшено розмір дебіторської заборгованості одночасно з непогашенням кредиторської заборгованості, прийнято нераціональні управлінські рішення, які негативно відбилися на статутній діяльності підприємства, призвели до виникнення фінансових втрат та збитків і, відповідно, до стійкої фінансової неспроможності підприємства.

Департамент з питань банкрутства у своєму звіті підсумував, що наслідком вищезазначених дій є заподіяння великої матеріальної шкоди кредиторам, що дає підстави для висновку про наявність ознак з доведення до банкрутства в діях керівництва ДП "Київський Облдорупр".

Згідно чинного Статуту ДП "Київський Облдорупр" та законодавства, органами управління підприємства є засновник та виконавчий орган – директор.

Засновником ДП "Київський Облдорупр", як на момент відкриття провадження про банкрутство, так і на сьогоднішній день, є АТ "ДАК "Автомобільні дороги України". Саме це державне підприємство брало участь (зокрема погоджувало договори з векселями дочірніх підприємств) в сумнівних операціях, які призвели до початку процедури банкрутства ДП "Київський Облдорупр" у 2011 році. Разом з тим, варто зазначити, що ініціатором банкрутства (ініціюючим кредитором) стало інше дочірнє підприємство АТ "ДАК "Автомобільні дороги України" - ДП "Київський Облавтодор" (ЄДРПОУ 03445665), яке не могло діяти без розпорядження та погодження дій материнською компанією. Саме ДП "Київський Облавтодор" згодом стало основним конкурсним кредитором ДП "Київський Облдорупр" і одноосібно продовжує контролювати комітет кредиторів. Маючи більшість голосів на комітеті кредиторів ДП "Київський Облавтодор" ухвалює рішення під час санації ДП "Київський Облдорупр" лише у своїх інтересах або інтересах АТ "ДАК "Автомобільні дороги України" та інших зацікавлених осіб, а заходи, що дали б змогу фінансово оздоровити ДП "Київський Облдорупр" і підвищити його платоспроможність - ігноруються.

Внаслідок змін до плану санації в інтересах ДП "Київський Облавтодор" з ДП "Київський Облдорупр" було звільнено левову частку працівників (зокрема, тільки протягом періоду з 01.04.2019 року по 01.12.2019 року було звільнено понад 800 осіб), передано найкращі основні засоби в оренду ДП "Київський Облавтодор" за цінами, що в десятки разів нижче ринкових, та через зростання кредиторської заборгованості і зменшення виробничих ресурсів ДП "Київський Облдорупр" втратило можливість  виконувати роботи та надавати послуги, що передбачені Статутом.

З моменту відкриття провадження про банкрутство фінансові результати ДП "Київський Облдорупр" тільки погіршувались. Станом на кінець 2020 року непокритий збиток підприємства перевищив 244 млн. грн., а сукупна кредиторська заборгованість зросла до 242 млн. грн., з яких 127 млн. грн. заборгованість з податків та зборів, 14 млн. грн. заборгованість із заробітної плати та понад 10 млн. грн. заборгованість перед Пенсійним фондом України.

Проте, незважаючи на це все, у ДП "Київський Облдорупр" в господарському віданні залишається значна кількість цінних основних засобів (виробничих баз, іншого нерухомого та рухомого майна) залишковою вартістю близько 100 млн. грн. (і зі значно вищою ринковою вартістю). Також у користуванні ДП "Київський Облдорупр" є великі площі земельних ділянок.

Останні декілька місяців Укравтодор та АТ "ДАК "Автомобільні дороги України" продовжують діяти в тому ж напрямку і намагаються вивести з господарського відання ДП "Київський Облдорупр" найдорожчі основні засоби (виробничі бази) та залишити це підприємство без активів і лише з кредиторською заборгованістю. Зокрема, 31.12.2020 року Укравтодор видав наказ, за яким визначено перелік об’єктів, що мають бути повернуті з господарського відання ДП "Київський Облдорупр" на баланс АТ "ДАК "Автомобільні дороги України". В цьому документі визначені основні виробничі бази ДП "Київський Облдорупр", які є досить цінними активами і основою для відновлення платоспроможності підприємства.

Проте, такий наказ є незаконним, оскільки відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня винесення ухвали про санацію:… припиняються повноваження органів управління боржника - юридичної особи,  повноваження органів управління передаються керуючому санацією.

Тобто, засновник підприємства спочатку довівши його банкрутства намагається з порушенням законодавства вивести найцінніші основні засоби, щоб вони не стали ні основою для відновлення платоспроможності, ні джерелом для розрахунків з кредиторами (в тому числі з державою в особі ДПС та колишніми працівниками)під час ліквідації.

Загалом, за попередніми підрахунками керуючого санацією, збитки від доведення до банкрутства керівництвом ДП "Київський Облдорупр"(а це перш за все дії АТ "ДАК "Автомобільні дороги України") станом на сьогодні уже сягнули 202 млн. грн.

У зв’язку з цим керуючим санацією з метою захисту прав та інтересів ДП "Київський Облдорупр", трудового колективу, кредиторів цього підприємства, зокрема держави, було вжито ряд заходів з метою відшкодування збитків, завданих підприємству внаслідок доведення його до банкрутства керівництвом,а саме:

- до Господарського суду м. Києва подано позовну заяву про визнання протиправним з моменту його прийняття та скасування вищезазначеного наказу Укравтодору "Про припинення права володіння (користування) об’єктами нерухомого майна"ДП "Київський Облдорупр".

- до Господарського суду м. Києва подано позовну заяву про відшкодування матеріальної шкоди, а саме стягнення з  АТ "ДАК "Автомобільні дороги України" на користь ДП "Київський Облдорупр" збитків у розмірі 202,7 млн. грн. 

- в правоохоронні органи направлено повідомлення про злочин (кримінальне правопорушення), в якому керуючий санацією зокрема просить внести відомості до ЄРДР за фактом доведення до  банкрутства ДП "Київський Облдорупр" керівництвом, передбаченого ст. 219  Кримінального кодексу України, розпочати за цією заявою про вчинення злочину досудове розслідування та призначити судово-економічну експертизу.

-надіслано звернення до Головного управління ДФС у м. Києві та Головного управління ДПС у м. Києві, як до найбільших поточних кредиторів, які представляють інтереси держави. з проханням долучитись до справи №910/3263/21 (в межах справи про банкрутство №44/258-б), що знаходиться на розгляді у Господарського суду м. Києва про скасування наказу Укравтодору.

"Боротьба за виживання" колись великого підприємства триває.  ДП "Київський Облдорупр" просить державу та громадськість допомогти у цій боротьбі та притягнути до відповідальності винних осіб.