14:09 / 27.01.2021 Киев

Голову КМДА Віталія Кличко затягують в чергову аферу з реконструювання головного сміттєзвалища Києва у Підгірцях

Оточення мера Кличко обрало за результатами тендеру на реконструювання головного сміттєзвалища Києва у Підгірцях фірму з кримінальним провадженням та сумнівною репутацією.

На замовлення ПАТ "Київспецтранс" 16 листопада 2020 року було оголошено тендер на реконструкцію полігону твердих побутових відходів №5 у селі Підгірці Обухівського району Київської області. Тобто головний сміттєвий майданчик столиці було вирішено нарешті привести до ладу, на що виділили з міського бюджету 333 мільйони 827 тисяч гривень з ПДВ.

На тендер подали документи чотири компанії, втім, дві найбільш знані з них за незрозумілих причин було дискваліфіковано з торгів, а до участі допустили дві маловідомі фірми. Одна з них зі статутним капіталом аж у 100 (сто!) гривень очікувано зазнала поразки, а переможцем оголосили ТОВ "Будівельне управління механізації" з пропозицією на суму 320 мільйонів 140 тисяч 175 гривень з ПДВ.

За даними ресурсу You control, основним видом діяльності цієї вінницької фірми є будівництво доріг та автострад. Цікаво, що ТОВ раніше брало участь у дев'яти дорожніх тендерах у восьми областях України, втім, перемагала, якимось незрозумілим способом, лише у Львові.

Відомо, що у 2019 році ТОВ "Будівельне управління механізації" було відповідачем у трьох господарських судових справах. Та головне – згідно з Єдиним державним реєстром судових рішень, ще з 1 січня 2019 року триває кримінальне провадження саме у Львові (дивний збіг обставин – це єдине місто, де фірма перемогла у тендерах) проти уповноважених осіб ТОВ "Будівельне управління механізації" за ч.4 ст.191 КК України. Тобто за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. За цією статтею КК передбачена санкція у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Для Києва життєво необхідна реконструкція полігону у Підгірцях – сміттєзвалище давно переповнене й околицям столиці давно загрожує екологічна катастрофа. Втім, сумнівно, що нікому не відома фірма, профілем якої є тільки дорожнє будівництво, впорається з поставленим завданням, особливо зважаючи, що проти її керівників є кримінальне провадження за розкрадання майна у особливо великих розмірах.