18:13 / 21.04.2024 Харьков

Оборона Харківщини: звіт очільника Харківської прокуратури Фільчакова про російську агресію на міжнародному рівні

мо

Основною темою виступу Фільчакова на форумі стала актуальна проблема організованої злочинності в умовах війни

Під час Міжнародного форуму у Римі, Олександр Фільчаков, керівник Харківської обласної прокуратури, виклав принципи захисту України від російської агресії, підкреслюючи важливість міжнародної співпраці та збройного захисту. Він провів виступ на тему "Протидія транснаціональній організованій злочинності".

Про це повідомили у пресслужбі Харківської обласної прокуратури у Telegram, пише "Стопкро".

На Міжнародному форумі, що проходив у Римі, керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков представив основні принципи захисту України під час військового стану від російської агресії. Зокрема, він акцентував на необхідності оборони від цинічних атак ворога та боротьби з організованою злочинністю у воєнний період.

Фільчаков брав участь у форумі, присвяченому протидії транснаціональній організованій злочинності. Серед інших спікерів були заступник помічника міністра оборони США, Джеймс Саєнц, а також представники правоохоронних органів з різних країн.

Особливу увагу було приділено війні росії проти України, де Фільчаков зазначив, що росія активізувала терористичні дії щодо Харкова, обстрілюючи енергетичні об’єкти та житлові райони, що призводить до жертв серед цивільного населення.

"Останнім часом Росія активізувала свої терористичні дії щодо Харкова та області, щоденно цілеспрямовано обстрілюючи з усіх видів озброєння енергетичні об’єкти, об’єкти життєзабезпечення, цивільну інфраструктуру та житлові будинки. Щоденно гинуть люди. Мешканці залишаються без світла та води", - зауважив він.

Олександр Фільчаков також розповів про створення злочинних об’єднань на окупованих Росією територіях Харківщини. Фільчаков висловив вдячність за міжнародну підтримку і підкреслив необхідність політичної волі для передачі Україні систем протиповітряної оборони, здатних захистити життя людей в Харкові.

"Ми вдячні за будь-яку допомогу та цінуємо її. І саме тому важливо, щоб ми зараз усі були разом – кожен, хто цінує життя і хто не хоче, щоб російський терор прийшов додому до інших народів, а це обов’язково станеться, якщо Україна не переможе. Щодня від російських ракет гине мирне населення. Засобів протиповітряної оборони для захисту майже немає, а в світі є, які здатні захистити Харків та зберегти життя людей. Необхідна лише політична воля, щоб ці системи були передані Україні", — наголосив на міжнародній арені Фільчаков.

Що відомо про Олександра Фільчакова?

Олександр Васильович Фільчаков — український державний службовець і науковець, прокурор Харківської області (з 2019), старший радник юстиції, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України.

З лютого по грудень 2022 року — стажист на посаді помічника прокурора Дергачівського району (нині — Харківський район) Харківської області, до квітня 2003 року — помічник прокурора Дергачівського району, до грудня 2003 року — старший помічник прокурора Дергачівського району, до липня 2004 року — слідчий прокуратури Дергачівського району, до лютого 2006 року — старший помічник прокурора Дергачівського району.

Фільчаков з листопада по вересень 2010 року обіймав посаду заступника прокурора Московського району (нині — Салтівський район) Харкова, після чого призначений прокурором Дергачівського району (залишався на посаді до березня 2014 року).

Березень — квітень 2014 року — старший прокурор відділу захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень управління представництва, захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури Харківської області.

З листопада 2014 року по грудень 2015 року — прокурор Київського району Харкова, до січня 2017 року — перший заступник керівника Харківської місцевої прокуратури №2 Харківської області, до вересня 2019 року — керівник місцевої прокуратури №2.

У жовтні 2019 року очолив прокуратуру Харківщини.

Як повідомлялось раніше, співробітник столичного департаменту Національної поліції влаштував скандал в одному з київських ресторанів. Ймовірно мова йде про Віталія Манасяна, який відкрито погрожував бізнесменові та засновникові "Автостради" Максиму Шкілю та співробітникам ресторану, які не дозволили йому робити, що заманеться. За кілька годин стало відомо про його ймовірне звільнення.