05:27 / 25.03.2020 Здоровье

МОЗ планує залучити студентів-медиків до боротьби з китайським вірусом

Міністерство охорони здоров’я планує створити мобільні бригади зі студентів-медиків, щоб виявляти справді важкі випадки захворювання на коронавірус.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар МОЗ України Віктор Ляшко на брифінгу 24 березня.

Він розповів, що МОЗ звернулося до керівників структурних підрозділів охорони здоров'я обласних ОДА і керівників вишів медичного профілю, щоб відпрацювати механізми можливого залучення студентів, а також лікарів-інтернів до боротьби з корона вірусною хворобою.

"Зараз ми відпрацьовуємо алгоритми створення мобільних бригад, які повинні піти на підтримку допомоги сімейним лікарям, – уточнив чиновник.

Оскільки сімейних лікарів, можливо, буде не вистачати, щоб першими виїжджати на виклики до хворих на дому.

Саме тут будуть потрібні студенти-медики, які можуть приїхати, оцінити стан важкості перебігу хвороби.

І в подальшому або викликати швидку, якщо є ургентний випадок, або встановити разом із сімейним лікарем медико-санітарне спостереження і проводити лікування хворого в амбулаторних умовах".

Ляшко запевнив, що МОЗ готовий "навчити студентів-медиків проводити експрес-тести, щоб можна було проводити сортування хворих уже на місці виклику і зменшити навантаження на інші системи".

"Оскільки, ми розуміємо, що залучення бригад екстреної медичної допомоги для проведення тестування і всіх виїздів, ми можемо втрати бригади швидкої допомоги для викликів на інші ургентні випадки, такі як інсульти, інфаркти, де швидкість надання медичної допомоги рахується в секундах", – підсумував він.

Раніше заступник міністра уточнював, що мова йде про "студентів 5-6 курсів, а також інтернів".