09:46 / 01.05.2024 Здоровье

AstraZeneca визнала в суді, що її вакцина проти COVID може спричинити смертельний побічний ефект

Фото: Вакцина AstraZeneca

Фармацевтична компанія AstraZeneca вперше визнала у суді, що її вакцина проти коронавірусу може викликати небезпечні для здоров'я побічні ефекти. Про це пише британська The Telegraph.

Проти фармацевтичного гіганта подали колективний позов зі звинуваченнями у десятках смертей та серйозних ушкодженнях з вимогою виплатити 100 млн фунтів стерлінгів. До колективного позову приєднався 51 потерпілий.

Зокрема британець Джеймі Скотт стверджує, що після щеплення AstraZeneca у квітні 2021 року у нього залишилася незворотна травма головного мозку через утворення тромбу та кровотечі в мозку. Відтоді ІТ-інженер і батько двох дітей не може працювати.

AstraZeneca загалом заперечує ці твердження, але в юридичному документі, переданому до Високого суду Лондона в лютому, визнала, що її вакцина проти COVID "може в дуже поодиноких випадках викликати синдром TTS".

TTS (тромбоз з синдромом тромбоцитопенії) викликає у людей утворення тромбів та низьку кількість тромбоцитів.

BAGNET нагадує, у березні 2021 року у багатьох країнах ЄС призупинили використання вакцини AstraZeneca (називається Vaxzevria) через випадки виникнення тромбозу у пацієнтів. Зв'язок між утворенням тромбів та вакциною визнали в Європейському агентстві лікарських засобів, але назвали це вкрай рідкісним побічним ефектом та ускладненням.

Данія стала першою країною, яка повністю відмовилася від вакцинування препаратом AstraZeneca.

Підготував: Сергій Дага