22:21 / 30.03.2024 Здоровье

У Чехії лікарі помилково зробили аборт жінці з Азії, переплутавши її з іншою пацієнткою

Фото: Лікарня, де припустилися помилки

У Чехії у вагітної жінки стався викидень після того, як лікарі помилково провели їй операцію, переплутавши її з іншою пацієнткою. Про це повідомив телеканал CNN Prima News.

Пацієнтка на четвертому місяці вагітності прийшла в празьку університетську лікарню "Булівка" на плановий огляд, і була здорова.

У цей час у клініку прийшла інша пацієнтка. Їй мали зробити операцію кюретаж (вишкрібання порожнини матки - ред.), яка проводиться при лікуванні захворювань матки, але може використовуватися і для переривання вагітності.

Обидві пацієнтки були іноземками азіатського походження, які постійно мешкають у Чехії. Їхні імена не розголошуються. Обидві погано розуміють чеську мову.

Незрозумілим чином перша пацієнтка потрапила на операційний стіл замість другої, і їй було проведено чищення разом із плодом.

Внаслідок недотримання правил внутрішнього розпорядку "операцію було розпочато з неправильно ідентифікованим пацієнтом", розповіла речниця лікарні Єва Столейда Лібігерова. 

У державній лікарні вибачилися перед пацієнткою, яка втратила дитину, і виплатити їй моральну компенсацію (розмір не повідомляється).

"Ми запевнили її, що зробимо все можливе, щоб максимально пом'якшити збитки", - додали у клініці.

Лікарів, які припустилися помилки, було відсторонено від роботи, у лікарні проводиться внутрішнє розслідування.

У міністерстві охорони здоров'я Чехії висловили співчуття постраждалій жінці і заявили, що вважають те, що сталося "непробачним людським фактором", винуватців якого відсторонять від роботи.

Поліція Чехії порушила кримінальну справу за підозрою у заподіянні тілесних ушкоджень через необережність.

Підготував: Сергій Дага