11:21 / 29.03.2024 Здоровье

"Негайно до лікаря": вчені виявили несподівану причину смерті серед молоді

Фото: Колоноскопія - головний метод профілактику раку кишківника

Цього року кількість хворих на рак товстого та прямого кишківника серед молоді може стати рекордною. У звіті, опублікованому Американським онкологічним суспільством, сказано, що рівень захворюваності на колоректальний рак (рак товстої та прямої кишки) зростає швидкими темпами серед людей віком 20, 30 і 40 років, навіть незважаючи на те, що захворюваність знижується у людей віком від 65 років, повідомляє The New York Times .

За словами доктора Єльського онкологічного центру Майкла Чекіні, щороку проблема стає все більш серйозною.

Також він додав, що з середини 1990-х років захворюваність на колоректальний рак з раннім початком збільшується приблизно на 2% на рік.

Захворювання стало головною причиною смерті серед усіх видів раку серед чоловіків до 50 років і другим з усіх видів раку серед жінок до 50 років зі США.

Фактично експерти відзначають зростання кількості випадків раннього колоректального раку в усьому світі. Рак товстої та прямої кишки мають багато спільного і зазвичай поєднуються в одну категорію, яку називають колоректальним раком.

Дослідження показують, що збільшення числа діагнозів в основному обумовлено зростанням випадків раку прямої кишки та раку, що виявляється в лівій або дистальній частині товстої кишки, поруч з прямою кишкою.

"Можливо, це дає важливий ключ до розуміння того, що може відбуватися", - сказала Кейтлін Мерфі, доцент і дослідник раку в UTHealth Houston.

Поліп у кишківнику

За словами доктора Мерфі, колоректальний рак у молодих людей також має тенденцію бути агресивнішим і часто виявляється на пізніших стадіях. Більшість людей, які страждають на це захворювання з раннім початком, надто молоді, щоб їм можна було рекомендувати регулярне обстеження на рак, що допомогло знизити показники серед дорослих старше 50 років.

Переважну більшість діагнозів колоректального раку, як і раніше, ставлять людям віком 50 років і старше. Американське онкологічне товариство торік прогнозувало, що в 2023 році у США буде поставлено майже 153 000 нових діагнозів, з яких 19 550 будуть у людей молодших 50 років.

Основні симптоми раку прямої кишки:

  • зміна характеру випорожнення (затримка випорожнення, діарея, "стрічкоподібний стілець" або часті помилкові позиви до дефекації без виходу випорожнення);
  • домішка крові або слизу у калі;
  • болючі напади, що повторюються, в животі;
  • здуття живота;
  • загальні симптоми, такі як зниження працездатності або зниження маси тіла.

Підготував: Сергій Дага