13:53 / 12.01.2024 Здоровье

В Україні на пачках сигарет з’явилися нові медичні попередження та зображення

Фото: phc.org.ua

В Україні набувають чинності нові норми щодо маркування тютюнових виробів. З 11 січня 2024 року виробники повинні розміщувати на упаковках із сигаретами оновлені графічні зображення з текстом медичних попереджень про шкоду і наслідки куріння на 65% площі пачки. Про це повідомляє пресслужба Центру громадського здоров’я МОЗ.

Нові норми щодо маркування тютюнових виробів набувають чинності з 11 січня 2024 року.

В Україні на пачках сигарет з’явилися нові медичні попередження та зображення. Нові норми щодо маркування тютюнових виробів, які відповідають європейським стандартам, набувають чинності з 11 січня 2024 року.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, куріння забирає в середньому 130 тисяч життів на рік в Україні. Тютюнокуріння підвищує ризик інсульту, стенокардії та інфаркту міокарда, а також раптової смерті.

Нові правила маркування тютюнових виробів передбачають, що на упаковках із сигаретами має бути розміщено оновлені графічні зображення з текстом медичних попереджень про шкоду і наслідки куріння на 65% площі пачки. Крім того, має бути розміщений QR-код, який веде на сервіс Центру громадського здоров’я щодо надання допомоги з відмови від куріння “Я кидаю курити”.

За даними МОЗ, нові правила маркування тютюнових виробів мають посилити ефект антитютюнових обмежень та спонукати курців до відмови від куріння.

Підготував: Сергій Дага