00:01 / 10.12.2023 Здоровье

На Вінничині ліквідували епідемію гепатиту А

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На Вінниччині вдалось ліквідувати спалах гепатиту A, однак поодинокі випадки захворювання лікарі виявлятимуть ще впродовж кількох місяців. Спалах хвороби в області зафіксували 24 жовтня.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Відомо, що з  16 жовтня до 7 грудня лабораторно підтвердили 333 випадки хвороби: 30 пацієнтів ще проходять лікування, а 267 – виписали. Для локалізації поширення гепатиту A у Вінницьку область доправили понад 2 тисячі доз вакцини для безплатних щеплень.

Лікарі також пропонували вакцинуватися рідним і близьким пацієнтів із підтвердженим діагнозом. Такі щеплення отримала 151 людина із кола людей, що мали контакт з хворим.

Кузін наголосив, що спалах завершується, бо кількість як госпіталізованих, так і нових випадків зменшується.

"Однак через тривалий інкубаційний період і можливий безсимптомний перебіг захворювання щонайменше протягом одного-двох місяців ми ще будемо реєструвати поодинокі випадки захворювання на гепатит А", – наголосив Кузін.

Спалах стався через безсимптомний перебіг захворювання серед працівників ринку й виробництва продуктів. Серед 3 864 обстежених у девʼятьох людей виявили антитіла до вірусу гепатиту А — тобто, не підозрюючи про захворювання, вони могли інфікувати інших.

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати легкий або тяжкий перебіг. Вірус передається через забруднені продукти або воду, через недотримання особистої гігієни, а також у родинах, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сімʼї. Інкубаційний період — 14—28 днів. Симптоми: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.

Раніше головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що спалах гепатиту А, який зафіксували на Вінниччині, не є епідемією в Україні. У решті областей України реєстрували лише поодинокі випадки, які не мають спільного епідеміологічного зв’язку.

Підготував: Сергій Дага