12:18 / 27.11.2023 Здоровье

Гумор, сигарети, шоколад: секрети довголіття 122-річної француженки

Фото: Жанна Лоуз Калман/ express.co.uk

Згідно з даними Книги рекордів Гіннеса, Жанна Лоуз Калман вважається найбільшим довгожителем у світі. Вона народилася 21 лютого 1875 року і померла 4 серпня 1997 року у віці 122 роки, попри те, що їла шоколад і палила щодня протягом 96 років, Пише видання Express.

"Калман бачила зведення Ейфелевої вежі, будівництво і падіння Берлінського муру, була свідком зародження кіно і пережила дві світові війни", – йдеться в повідомленні.

Пережила навіть онука

Довгожителька Жанна пережила не лише доньку, а й онука, і вважається людиною з найдовшою задокументованою тривалістю життя. Своє довге життя сама вона пов’язала з почуттям гумору і спокійним станом розуму.

"Жанна залишалася в прекрасному здоров’ї більшу частину свого життя – вона навіть почала займатися фехтуванням у ніжному 85-річному віці", – розповідають знайомі француженки.

Багато оливкової олії

За їхніми словами, в її раціоні, зокрема, було багато оливкової олії, яку вона також втирала в шкіру. А ще час від часу балувала себе скромним келихом вина і була завзятою ласункою: щотижня вона з’їдала майже 1 кг шоколаду.

Пристрасть до паління

Серед пристрастей жінки були й цигарки, які Жанна курила з 21 року і кинула тільки в 117 років.

Проте експерти попереджають, що пристрасть Жанни до паління протягом 96 років не є доказом того, що цигарки не шкідливі для здоров’я. Вони є однією з основних причин раку і вбивають тисячі людей щороку.

Не потрібно було заробляти на життя

Крім генеалогії, експерти вважають, що на довге життя і спокійний душевний стан француженки міг вплинути ще один фактор. Її шлюб із багатим далеким родичем Фернаном Ніколя Калманом 1896 року означав, що Жанні не потрібно було заробляти на життя.

Фахівці припускають, що це, можливо,  відіграло роль у її надзвичайному довголітті: жінка могла вільно плавати, грати в теніс, їздити на велосипеді до 100 років і роликових ковзанах. Усе це, безумовно, сприяло прекрасному здоров’ю довгожительки.

Підготував: Сергій Дага