13:15 / 07.11.2023 Здоровье

Спалах гепатиту А в Україні не є епідемією, – МОЗ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що на Вінниччині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. В решті областей України зареєстровано лише поодинокі випадки, які не мають спільного епідеміологічного зв’язку.

У МОЗ заперечили інформацію, яка ширилась у медіа, про спалах хвороби в Дніпропетровській, Тернопільській, Закарпатській та Івано-Франківській областях.

Спалах гепатиту А — це декілька захворювань на інфекційну хворобу, повʼязаних між собою спільним джерелом та/або фактором передачі інфекції.

У Вінниці за перші кілька днів захворіло більш ніж 10 людей з одного району міста. Тому спеціалісти обласного Центру контролю та профілактики хвороб разом із фахівцями Центру громадського здоровʼя та медиками почали епідемічне розслідування джерел спалаху.

Наразі єдиного джерела поширення захворювання не виявлено. Усіх людей, що контактували з хворими, вакцинують.

Кількість як госпіталізованих, так і нових випадків на Вінниччині зменшується, що говорить про ефективність протиепідемічних заходів.

У інших областях України зареєстровано лише поодинокі випадки гепатиту А, які не мають спільного епідеміологічного зв’язку.

Випадки гепатиту А фіксують на території України щороку в різних областях. Гепатит А має сезонність і зазвичай проявляється в холодну пору року.

Підготував: Сергій Дага