11:40 / 01.11.2023 Здоровье

Київ перебуває в зоні потенційної небезпеки через спалах гепатиту А

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ризик поширення гепатиту А в столиці пов'язаний із міграцією населення між областями. А оскільки джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудник, Київ перебуває в зоні потенційної небезпеки. Про небезпеку попередила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

За її словами, спалах гепатиту А у Вінницькій області для киян є підставою посилити особистий контроль за власною інфекційною безпекою. Для ефективного запобігання захворюваності у столиці містяни мають бути обізнаними щодо цієї хвороби, шляхів її передачі та перших симптомів.

Вірусний гепатит А — це гостра інфекційна хвороба. Вірус гепатиту А передається від людини до людини побутовим шляхом.

Найчастіше інфікування відбувається під час подорожей і відпочинку — коли виникають труднощі з дотриманням правил особистої гігієни, вживається вода з неперевірених джерел. Так само великий ризик зараження під час побутових контактів — у сім’ї та колективах.

Як знизити ризик зараження?

Щоб знизити ризик зараження гепатитом А необхідно дуже уважно слідкувати за гігієною рук — ретельно мити їх перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування вбиральні, повернення з прогулянки, поїздок, перебування у громадському транспорті тощо.

Воду слід пити з пляшок або кип’ятити, посуд — добре вимивати.

Також не можна пити з однієї склянки з іншою людиною, "пробувати" страви з її тарілки, використовувати одну ложку, виделку без попереднього миття.

Раніше BAGNET повідомляв, що у Вінницькій області підтверджено 186 випадків гепатиту А.

Підготував: Сергій Дага