11:59 / 26.10.2023 Здоровье

Спалах гепатиту А на Вінничині: госпіталізовано вже 100 осіб із підозрою на інфекцію

Фото: Pixabay

Серед госпіталізованих діагноз гепатит А вже підтверджено у 81 жителя Вінниці та області, з яких 15 дітей. Ще 19 пацієнтів перебувають у лікарні з підозрою на інфікування та очікують на підтвердження діагнозу. Про це повідомляє пресслужба МОЗ України.

"Постраждалі отримують усю необхідну медичну допомогу. Фахівці Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) продовжують епідеміологічне розслідування причин спалаху", – йдеться в повідомленні.

За словами експертів, поки що не встановлено причини, з якими можна пов’язати випадки захворювання. Це могло бути відвідування масових заходів або вживання однакових продуктів. Відомо, що всі пацієнти проживають у різних мікрорайонах Вінниці та населених пунктах області.

Фахівці ЦКПХ продовжують вірусологічні, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження питної води та навколишнього середовища в районі спалахів.

Встановлюється коло контактних осіб, які могли потенційно постраждати внаслідок поширення інфекції, проводиться опитування захворілих щодо вивчення можливого джерела інфікування.

Як свідчать останні результати вірусологічних і бактеріологічних лабораторних досліджень, 129 проб води (з громадських джерел питної води, приватних колодязів, точок продажу питної води або розподільчої мережі) перевірені та відповідають державним санітарним нормам.

BAGNET нагадує, гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку і може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти.

У МОЗ рекомендують, не використовувати воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням.

Підготував: Сергій Дага