16:06 / 17.10.2023 Здоровье

Чому діти переносять COVID-19 легше за дорослих

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Науковці спробували розібратись, чому маленькі діти рідше страждають від тяжкого перебігу COVID-19, ніж дорослі. Виявилось, що дитяча імунна відповідь відрізняється від тієї, яка зазвичай спостерігається у дорослих. Про це пише  видання "Українська правда.Життя".

Немовлята і маленькі діти, які заразились SARS-CoV-2, мали багато антитіл для боротьби з вірусом з самого початку хвороби та протягом тривалого часу. 

Також у дітей спостерігали високий рівень прозапальних білків у носі, але не в крові, як у дорослих. 

Відповідне дослідження опублікували в журналі Cell, повідомляє MedicalXpress.

У дослідженні взяла участь 81 дитина, серед яких немовлята і діти раннього віку.

Дослідницька група навчила матерів щотижня брати мазки з носа у своїх немовлят, починаючи з 2-тижневого віку. Команда також регулярно брала у немовлят кров на аналіз, починаючи з 6-тижневого віку, а також тоді, коли діти заразилися SARS-CoV-2, і протягом наступних тижнів і місяців.

Ці зразки дозволили вченим вивчити імунні реакції дітей до, під час і після першого контакту з вірусом. 

54 дитини заразилися і мали легку форму COVID-19, а 27 здорових дітей були "контрольною групою". На момент інфікування дітям було від 1 місяця до 4 років.

Також вчені щотижня брали мазки з носа 19 хворих і 19 здорових матерів, зразки крові 89 хворих і 13 здорових дорослих.

Дослідники вивчили багато аспектів імунної відповіді немовлят і дорослих на вірус за допомогою системної імунології. 

Виявилось, що реакція антитіл на SARS-CoV-2 у дітей молодшого віку відрізняється від реакції дорослих. Зазвичай антитіла у дорослих виробляються поступово протягом декількох тижнів, а потім знижуються. 

Натомість у дітей антитіла одразу вироблялися на високому рівні, і ці показники залишалися високими протягом усього 300-денного періоду спостереження.

Вчені також виявили, що в крові дорослих з інфекцією SARS-CoV-2, були високі рівні прозапальних цитокінів (білкові молекули, що беруть участь у процесі запалення), які пов'язані з важким перебігом COVID-19 і смертю.

У крові немовлят і дітей цих білків не було. Однак у носі дітей виявили багато прозапальних цитокінів і противірусного цитокіну.

На думку дослідників, цитокіни могли знищити інфекцію SARS-CoV-2 безпосередньо в місці потрапляння вірусу в організм дітей, що потенційно пояснює легкий перебіг захворювання на COVID-19. 

Підготував: Сергій Дага