10:43 / 03.10.2023 Здоровье

Нобелівська премія-2023: оголошено лауреатів з фізіології та медицини

Фото: www.ap.org

У понеділок, 2 жовтня, Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізіології та медицини. Ними стали Каталін Каріко та Дрю Вайсман за їхні відкриття, пов'язані з модифікаціями нуклеотидних основ, що відкрили шлях до створення ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19.

Премію з фізіології та медицини оголосили прес-служба Фонду Нобеля.

Робота Каталін Каріко та Дрю Вайсман була ключовою у розробці вакцин від Moderna та BioNTech/Pfizer для боротьби з коронавірусом. Вони внесли революційний вклад у використання мРНК для вакцинації та імунотерапії.

Вчені продемонстрували, що модифікована мРНК не викликає запалення та добре перетворюється на білки при введенні тваринам, відкриваючи новий потенціал для застосування мРНК у медичних цілях.

Дослідження Каріко та Вайсмана показали, що нуклеозидно-модифіковану мРНК можна використовувати для створення вакцин проти різних патогенів, включаючи вірус грипу, ВІЛ, SARS-CoV-2 і малярію. Ці відкриття мають потенціал для застосувань у запобіганні інфекцій, лікуванні гострих і хронічних захворювань і редагуванні генів.

Графік оголошення лауреатів премії

Цього року лауреатів Нобелівської премії визначать з 2 по 9 жовтня, а саме:

  • 2 жовтня - фізіологія й медицина,
  • 3 жовтня - фізика,
  • 4 жовтня - хімія,
  • 5 жовтня - література,
  • 6 жовтня - мир,
  • 9 жовтня - премія Шведського центрального банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

Зауважимо, що Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Цього року вона становитиме 11 млн шведських крон (близько 986 000 доларів).

Підготував: Сергій Дага