12:18 / 07.07.2023 Здоровье

Міністр охорони здоров'я розповів про легалізацію медичного канабісу

Фото: GettyImages/Global Images Ukraine

У Верховній Раді України з'явився текст законопроекту №7457 про легалізацію медичного канабісу. Цей документ визначає принципи рецептурного продажу та використання наркотичних засобів. Про це в ефірі національного телемарафону заявив Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. 

За його словами, не передбачається вільний продаж канабісу або марихуани, а також звільнення від відповідальності за незаконний обіг "травички".

Я закликаю народних депутатів підтримати даний законопроект, оскільки цей законопроект був внесений саме урядом України за ініціативи Міністерство охорони здоров'я ще в минулому році.

Цей законопроект дозволить нам запустити обіг лікарських засобів, які розробляються з матеріалу, який добувається з рослин канабісу. Тому все буде правильно врегульовано, і обіг цих лікарських препаратів буде так само регулюватись, як і інших лікарських засобів. Буде відпускатися сугубо за рецептами, для тих хто їх потребує. А їх потребує сьогодні величезна кількість пацієнтів, які не мають наприклад, препаратів-аналогів для знеболення.

Це стосується як людей, які були травмовані, у тому числі внаслідок терористичних дій російської федерації, так і людей, які живуть з онкологічними хворобами, там де лікарські засоби для лікування цієї онкології не можуть допомогти. І ми повинні допомогти людині достойно жити, а не терпіти цей біль.

І ці препарати, які вже мають доказову базу, зареєстровані в 56 країнах світу, можуть і повинні спокійно використовуватись в Україні без будь-якого остраху, тому що це нелегальний обіг, за це можуть покарати або притягнути до кримінальної відповідальності. 

Підготував: Сергій Дага