12:02 / 12.10.2022 Здоровье

Всесвітній День хоспісної та паліативної допомоги: пацієнти, яких ми не маємо права позбавити без підтримки

Ілюстративне фото 

Щорічно другої суботи жовтня проводиться Всесвітній День хоспісної та паліативної допомоги.

Його цілі полягають насамперед у тому, щоб підвищити поінформованість, увагу та підтримку суспільства до медичних та соціальних проблем людей, які мають невиліковні хвороби.

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) роз'яснює: паліативна допомога – це не просто знеболення, а повноцінний вид медичної допомоги, який включає спостереження за пацієнтом, турботу про його психологічний стан, правильне харчування, необхідні аналізи, обстеження та реабілітацію.

За різними даними, щороку в Україні від 340 до 450 тис. осіб потребують паліативної допомоги, і з початком повномасштабної війни ситуація лише погіршується.

Водночас, зараз всі сили держави та суспільства спрямовані на допомогу ЗСУ. Так, відповідно до результатів дослідження Gradus Research, українці найбільше донатять саме на військові цілі – 45,5% респондентів, у той час як на гуманітарні – 18,8%.

«Медичному фронту частіше доводиться сподіватися на міжнародні організації та благодійні фонди. Проте навіть у рамках руху забезпечення медичних закладів є групи, які часто не становлять пріоритет, а насправді потребують не менше ресурсів для допомоги невиліковно хворим», – розповідають у Національній агенції гуманітарної допомоги ZDOROVI.

Часом ці люди залишаються наодинці зі своїми проблемами та гинуть у тилу від браку медичної допомоги чи лікарських засобів. Якщо у медичних закладів великих міст більше можливостей завдяки діяльності волонтерів, то, наприклад, до хоспісів, де опікуються невиліковно хворими, ця допомога доходить важче.

Розподіл ресурсів під час війни часто відбувається за стратегією «для того, хто має більше шансів вижити».

З початку повномасштабної війни Національна агенція гуманітарної допомоги ZDOROVI стала постійним партнером Паліативного відділення Дитячої лікарні №5 міста Харків. Для нього неодноразово постачали гуманітарні вантажі з лікарськими засобами, медичним обладнанням, засобами для догляду за дітьми та проведення маніпуляційних процедур, медичний одяг та засоби особистої захисту.

«Ця допомога потрібна для догляду за нашими маленькими важкохворими, на жаль, пацієнтами. Це велике щастя для нас навіть такий штатив. Окрема дяка за відкашлювач, у минулому році ми не змогли придбати його. І зараз навіть такі речі – це для нас великий скарб. Але дуже багато дітей мають важкі діагнози і ці апарати дуже їм потрібні», – розповідають медичні працівники хоспісу в Харкові.

«Неможливо без емоцій слухати розповідь медиків хоспісу про те, що вони нарешті отримали зонди для годування маленьких пацієнтів необхідного розміру. Адже це така базова річ – їжа для дитини. А російська агресія навіть без неї лишає багатьох українських дітей, які і без того страждають на невиліковні сучасними методами захворювання та стани», – діляться працівники фонду.

На початку вересня Дитяча міська поліклініка №6 Compass (м. Одеса) також отримала гуманітарну допомогу від ZDOROVI. На цей раз адресатами були батьківщини, які отримують у закладі послугу мобільної паліативної допомоги.

«У цей непростий час ви робите все, щоб забезпечити всім необхідним тих, хто потребує цього найбільше. Ви передали не просто обладнання (монітор пацієнта, шприцевий насос, тонометри і т.ін.), а дали надію, що разом ми здолаємо будь-які негаразди. Об'єднані бажанням допомогти ближньому, ми обов'язково переможемо!», – наголошують працівники закладу в Одесі.

Дядьковицька лікарня з центром паліативної допомоги (с. Дядьковичі, Рівненська обл.) також під опікою ZDOROVI та їх партнерів. Серед іншого заклад отримав ультразвукову систему Toshiba SSA-790A, ехоендоскоп Pentax, УЗД апарат із фазовим датчиком Philips Lumify S4-1 Phased Array Transducer.

«Завдяки вашій підтримці ми можемо значно покращити якість надання медичної допомоги пацієнтам дитячого та дорослого віку, які перебувають на обслуговування виїзної паліативної бригади!», – зазначає керівництво лікарні.

За цими прикладами стоятиме ще багато лікарень, пацієнтів та їх сімей по всій країні, які потребують спеціалізованого догляду та не мають залишитися у таку важку годину без підтримки.

Завдяки єдиній базі перевірки потреб, яку організували надавачі гуманітарної медичної допомоги з Міністерством охорони здоров'я України, лікарські засоби та обладнання постачаються прицільно та охоплюють широку мережу медичних установ.

Більшість ресурсів для забезпечення медичних закладів під час війни надходять з-за меж України. Це і самоорганізовані діаспори українців із різних частин світу, і міжнародні гуманітарні місії, і благодійні організації, іноземні клініки, а також просто соціально відповідальні компанії.

Варто зазначити, що ZDOROVI не єдині, хто опікується паліативними закладами, і мають можливість це робити завдяки підтримці партнерів-донорів, серед яких Міжнародний фонд «Відродження», Razom for Ukraine, NOVA UKRAINE, USAID.

Довідка

Національна агенція ZDOROVI надає спеціалізовану допомогу медичним закладам, військовим шпиталям, пологовим будинкам та медикам на полі бою.

Першочерговий пріоритет – належить гарячим точкам, де відбуваються військові дії, проте допомогу можна отримати у будь-якому населеному пункті України. Це прицільна допомога медичному фронту України: від збору необхідного до прямої передачі до рук.

Агенція є офіційним партнером МОЗ України та співпрацює з 43 партнерами-донорами з усього світу. Серед них Міжнародний фонд Відродження, Razom for Ukraine, NOVA UKRAINE та USAID.

На 1 жовтня ZDOROVI передали для лікарень та медиків понад 350 тонн допомоги, здійснено понад 500 доставок у 23 області України.

www.zdorovi.help

 

ТЭГИ: