10:43 / 08.07.2022 Здоровье

Медики Буковини зафіксували масовий спалах вітрянки

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У кризовому центрі Чернівців серед вихованців Будинку дитини евакуйованих з Миколаєва зафіксовано масовий спалах захворювання на вітряну віспу. Про це повідомляє Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я.

По медичну допомогу звернулось 20 вихованців Миколаївського обласного будинку дитини, евакуйованого в березні 2022 року.

Всі випадки захворювання із характерними симптомами вітряної віспи були зареєстровані серед дітей старшої групи, віком від 2 до 4 років.

Одного малюка госпіталізовано до Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні, дев'ятнадцятеро проходять амбулаторне лікування згідно з призначеннями фахівців. 

За час перебування у закладі діти контактували з внутрішньо переміщеними особами з інших міст, які також мешкають у кризовому центрі.

Фахівці забезпечили ізоляцію всіх контактних дітей, після чого вони пройдуть медобстеження. Закладу було рекомендовано тимчасово призупинити прийом нових внутрішньо переміщених осіб.  

Вітряна віспа (вітрянка) - це високоінфекційне гостре вірусне захворювання, що переважно вражає дітей. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках.

Це типова дитяча інфекція. Новонароджені до двох місяців мають пасивний материнський імунітет. З трьох місяців вони стають сприйнятливими до інфекції. Максимальна кількість тих, хто інфікується, припадає на вікову групу 2-4 роки.

Якщо людина перехворіла на цю хворобу, то в неї на все життя залишається імунітет до неї.

Підготував: Сергій Дага