10:43 / 09.05.2022 Здоровье

Цигарки чи вейпи: вчені дослідили, що більше шкодить здоров'ю

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Заміна тютюнових цигарок на їхні електронні аналоги, наприклад вейпи, не знижує ризик розвитку хвороб серця та судин серед активних курців. Про це повідомила Американської асоціації вивчення серця (AHA).

Останні дослідження показують, що куріння тютюну небезпечніше за вейпінг, проте останній також загрожує організму людини. В електронних сигаретах вчені виявили токсини, канцерогени та інші речовини, які не лише збільшують ймовірність раку легенів, але й роблять стінки артерій та вен більш крихкими.

У рідині для вейпів є не лише нікотин, а й інші речовини, що негативно впливають на роботу судин. Через них можуть ушкоджуватися судини мозку: вони можуть частіше виникати тромби, що збільшує ризик розвитку ішемічного або геморагічного інсульту.

Вже доведено, що любителі вейпів страждають від інсультів приблизно на 15% частіше, ніж інші люди схожого віку, які курять звичайні сигарети.

Водночас повний перехід на вейпи знижував на 30-40% частоту розвитку всіх типів проблем із серцем і судинами. Цікаво, що жінки через особливі ферменти та гени менше страждають на проблеми з серцем через вейпи, ніж чоловіки.

BAGNET напоминает, нагадує, що в США заборонять електронні та ментолові цигарки.

Підготував: Сергій Дага