14:39 / 31.05.2018 Экономика

Державні банки за допомогою поліції займаються рейдерством: по новому?

Укргазбанк намагається незаконно заволодіти майном фірми "Підйомні машини"

Укргазбанк, 95% акцій якого належать Міністерству фінансів, намагається незаконно заволодіти майном фірми "Підйомні машини", яка займається складними технологічними інженерними проектами, в тому числі для встановлення Саркофагу на Чорнобильській АЕС. Про це, у своєму блозі на сайті Кореспондент, написав журналіст Микола Песецький.

За його словами, поліція, починаючи з 2013 року, постійно відкриває кримінальні провадження, внаслідок чого, майно компанії перебуває під арештом, а її робота фактично заблокована. "Тільки у 2017 році підприємство сплатило 40 мільйонів гривень податків. І це при цьому, що його нормальній діяльності всіляко ставлять перепони", - наголошує журналіст.

За словами автора все почалось у 2013 році. Фірма "Міжнародний торговий центр" не змогла повернути кредит "Укргазбанку". Заставне майно було вилучене і частково продане на аукціоні. Саме тоді фірма "Підйомні машини" придбала 22 одиниці техніки загальною сумою біля 5 мільйонів гривень. Кошти надійшли на рахунки УГБ.

Однак, як повідомив Микола Песецький, у грудні 2017 року суд п’ятий раз відновив кримінальне провадження по справі порушеній у 2013 році.

"Це при цьому, що у березні минулого року слідче управління ГУ Нацполіції постановило закрити кримінальну справу, так як під час судового розслідування не було виявлено жодних порушень, котрі вказували на незаконність оборудки", - наголосив М.Песецький.

На його переконання, у правоохоронних органах нічого не змінилося з часів президента-втікача Януковича: "Шльопають" кримінальні справи, вилучають документацію і блокують рахунки в кращих традиціях команди Віктора Януковича".

Водночас автор блогу переконаний, що ініціатором відчудження майна та блокування роботи фірми "Підйомні машини" є Василь Горбаль, соратник президента втікача Януковича.

"Довший час керівником цього банку ("Укргазбанк") був Василь Горбаль, екс-керівник "Партії Регіонів" у Києві. Його близький друг і бізнес-компаньйон його брата Олег Чернюк володіє половиною компанії "Міжнародний торговий цент", чию відчуджену техніку і придбали "Підйомні машини", - пише журанліст.

"Враховуючи широкі корупційні зв’язки Горбаля у правоохоронних структурах і судовій системі, - написав Микола Песецький, не виключено, що Василь Михайлович вирішив допомогти товаришу повернути втрачену техніку".

Автор блогу наголосив, що на відверте свавілля поліції, яка безпідставно відкриває справи проти фірми "Підйомні машини" не звертають увагу ані Генпрокуратура, ані Міністр Міністерства фінансів, у чиїй власності перебуває "Укргазбанк".

"Чому мовчить ГПУ? Юрій Луценко полетів у США доповісти про успіхи системних реформ. Чи знайшлось у його доповіді місце для інциденту компанії "Підйомні машини". Чому проблему ігнорує глава Мінфіну Олександр Данилюк?", - наголошує Микола Песецький.