11:25 / 20.07.2016 Экономика

“Роздати не дешеву рибу, а вудочки”, – у Черкасах презентували “Соціальне підприємництво”

Сьогодні у Черкасах презентували програму “Соціальне підприємництво”. Вона передбачає кредитування клієнтів малого бізнесу по програмі Ощадбанку та Фонду WNISEF.

Сьогодні ми презентуємо програму для бізнесу, яка допоможе залучати дешеві кредити від % % річних у гривні. Програма є соціально-спрямованою. Адже першочергово розрахована на хлопців, які йдуть в АТО, переселенців та інших соціально незахищених верств населення, – розповів народний депутат України Максим Поляков.

– Приємно, що ця програма дає розвиток і вирішує відразу ті соціальні проблеми, які сьогодні переважно вирішує держава. Однак, нині я б наголосив на тому, що у цьому нині допомагають і підприємці та підприємства, допомагаючи учасникам АТО, внутрішньо переміщеним особам та тим, хто сьогодні потребує соціального захисту, – сказав голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Я коротко ознайомився із програмою. Вона має велику перспективу. Для підприємця, який вже працює, – це можливість взяти вигідний кредит для розвитку. Такі програми вже діють у багатьох європейських країнах. Україна тільки починає переймати досвід. У нас є багато підприємців, які готові скористатися програмою. Зараз це початок активної роботи щодо розвитку малого підприємництва.

Детальне ознайомлення із особливостями програми заступник голови правління "Ощадбанку" Андрій Стецевич розпочав із притчі. – Є два способи допомагати людям: перший – роздавати безкоштовну рибу; другий – вудочки, якими вони навчаться ловити рибу. Люди дуже швидко звикають до безкоштовних речей. Тому наше завдання – не роздати дешеву рибу, а роздати вудочки, щоб люди могли її самостійно ловити, – сказав Стецевич.

Мета програми – підтримка соціальних підприємств малого бізнесу шляхом надання кредитів на економічно привабливих умовах. Також йдеться про сприяння підвищенню зайнятості вразливих груп населення та створенню нових робочих місць та підвищення якості і ефективності надання соціальних послуг незахищеним верствам населення.

Скористатися цією програмою може юридична особа або ФОП, які мають не менше 50% працевлаштованих, яких зараховують до незахищених верств населення. Частина чистого прибутку підприємств (20%) має спрямовуватися на соціальні потреби. Чистий дохід має складати не більше 80 мільйонів гривень.

– Сума кредиту – від 250 тисяч гривень до 2,35 мільйонів. Процентна ставка – 5% річних. Термін дії програми складає три роки. Ми маємо намір його збільшити. Загальний бюджет кредитування становить декілька десятків мільйонів доларів, – говорить Стецевич.

Також голова Черкаської ОДА розповів, що нині вже є домовленості з польською стороною щодо створення відповідних центрів надання допомоги підприємництву.

–  У цьому році буде відкритий такий центр. Якщо буде рішення створити такий центр в Черкаському регіоні, то це дасть можливість залучити і навчити підприємця. У результаті і область і місцеві бюджети зможуть спрямувати на здешевлення відсоткової ставки кредитів, – говорить Ткаченко.

За його словами, лише  0,5 % від кількості демобілізованих зайнялися підприємництвом. Як правило це ті, які до АТО мали бізнес. За статистикою з військкомату вже є певна кількість людей, які готові повернутися до бізнесу, але не знають як це розпочати. 

Джерело: infomist.ck.ua