14:14 / 08.07.2015 Экономика

Міністерство юстиції купило «золоті» планшети по $1000

Міністерства юстиції закупило понад 4 сотні планшетів

Держпідприємство Міністерства юстиції закупило понад 4 сотні планшетів за ціною майже тисяча доларів за кожен, передають Подробности.

Нова модель, надвисокі характеристики і підозріло висока ціна - 930 доларів США за гаджет - це якщо коротко про тендер на закупівлю планшетів держпідприємством "Інформ-центр" Міністерства юстиції. Конкурс оголосили в березні, а переможець повинен був поставити партію вже до 4 травня.

Такі незвично стислі терміни дали змогу відсіяти одразу трьох претендентів, а з двох компаній, що залишилися - з різницею в ціні від чотирьох до восьми мільйонів гривень за 410 планшетів - чиновники обрали тих, у кого вдвічі дорожче.

"Я не знаю, що пропонували інші компанії, ми запропонували це пристрій, його вартість вище, тому що воно краще за якістю. Якщо я візьму цей планшет виллю на нього склянку води, то він не заіскрилася і не зламається, якщо я впущу його з такий от висоти, то я підніму його, натисну на кнопку і він продовжить працювати", - говорить Юрій Гречишкін, директор ВАТ "НВП "Енглер".

Захищеність, клавіатура на додачу і плюс - ця партія зроблена за спецзамовленням - ось складові високої ціни.

Проте компанія, яка програла, подала скаргу в Антимонопольний комітет. Але там її розглянути не встигли, оскільки "Інформ-центр" на той час вже уклав договір з переможцем. Розірвати його можна тільки через суд. Ті, хто програв, кажуть, судитися не будуть. Мовляв, їм ще працювати на ринку і не хочуть здіймати галас.

Найцікавіше, що модель, яку придбав Мін'юст, в Україні не продають. Більше того - з такими характеристиками вроздріб не купити її і за кордоном.

"Якщо це спецзамовлення - це саме по собі здатне збільшити його собівартість, оскільки зробити партію з 200 планшетів - собівартість буде набагато вище, якщо зробити партію з двох тисяч або 20 тисяч тим більше", - говорить Сергій Мітяєв, співзасновник сайта gagadget.com.

У російських інтернет-магазинах ціна на ґаджет, наприклад, такої моделі - плюс-мінус 600 доларів. А в Австрії вроздріб ґаджет коштує 550 доларів. Це серійне виробництво і не захищені моделі. На запит у відомстві досі не відповіли.