12:45 / 03.07.2015 Экономика

ЄБРР інвестує в Україну $1 мільярд

У 2014 році ЄБРР інвестував в Україну рекордні $1,2 млрд.

Глава Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті заявив, що планує інвестувати близько $ 1 млрд. в Україні вже у 2015 році за умови ефективного впровадження реформ, передає Тиждень.

У 2014 році ЄБРР інвестував в Україну рекордні $1,2 млрд., однак цього року сума інвестицій склала лише $100 млн.

В ЄБРР сумніваються щодо того, що реформи, задекларовані українською владою, будуть втілені в реальність.

«Хороші закони дійсно добрі, якщо їх ефективно реалізовують», - зазначив Чакрабарті.

«Ми збираємося (інвестувати) до $1 млрд., але це повністю залежить від реалізації реформ, тому сума може бути меншою», - додав очільник ЄБРР, підкресливши, що найбільших змін інвестори очікують в енергетичній, банківській та судовій системах України.

Наступного тижня представники ЄБРР та інших міжнародних фінансових організацій зустрінуться з посадовцями Міненергетики України, щоб обговорити кредитування поставок газу.

«Дискусії, заплановані на наступний тиждень, мають вирішальне значення. Після цього ми також повинні виробити план реформ, які пов'язані з цим», - зазначив Чакрабарті, додавши, що у випадку виконання Україною ключових вимог інвестиції в енергетичний сектор складатимуть більшу частину від згаданої суми в $ 1 млрд.

Глава ЄБРР наголосив, що інвестиції банку в Україну не залежатимуть від ситуації з виплатою зовнішнього боргу Києвом. 

Нагадаємо, у червні Європейський банк реконструкції та розвитку переглянув прогноз падіння валового внутрішнього продукту України у бік погіршення до 9%.