12:10 / 28.08.2013 Экономика

У 2012 – 2013 рр. припинено діяльність трьох незаконних виробництв підробних тютюнових виробів, - Міндоходів

Держава систематизує боротьбу із незаконним обігом тютюну

Вже не перший рік значна увага з боку Держави приділяється питанням контролю над незаконним обігом тютюну, але проблема і досі залишається гострою. Така ситуація зумовлена трьома основними факторами: по-перше - диспаритетом цін на тютюнову продукцію в Україні та в сусідніх державах, по-друге - можливістю безперешкодно перетинати український кордон з території цих держав, а також найвищими ставками акцизного податку в Україні у порівняні з країнами СНД. Про це повідомило ІА Наш Продукт з посиланням на Міністерство доходів та зборів.

Президент України Віктор Янукович доручив Міністерству доходів і зборів та Міністерству внутрішніх справ провести спеціальну операцію під назвою «Тютюн контрафакт 2013». Метою  здійснення такої операції є ліквідація контрафактної продукції у середині Держави, а також перекриття нелегальних каналів імпорту тютюнової сировини на територію України.

Актуальність даного питання полягає не тільки в недоотриманні бюджету акцизного податку, скороченню легальних робочих місць, що саме по собі вже є вагомим чинником, але й у тому, що нелегальний обіг товарів не дає можливість контролювати його якість. Крім того, незаконна торгівля тютюновими виробами формує негативний імідж України на міжнародному рівні, що в свою чергу перешкоджає залученню нових інвестицій в українську економіку.

До того ж, велике занепокоєння з боку керівництва нашої держави викликає те, що контрафактна тютюнова продукція має ще більш негативно-вражаючу дію на здоров’я нашої нації, адже походження і якість такої продукції невідомі.

Розуміючи всю важливість цієї операції, міністр доходів  і зборів України Олександр Клименко доручив Центральному офісу з обслуговування великих платників, на обліку в якому зосереджені підприємства які виробляють підакцизну продукцію, зокрема і вироби з тютюну, організувати роботу по вирішенню цього питання.

Керівництвом Центрального офісу було визначено першочергове завдання – налагодження тісної співпраці та взаємодії з представниками тютюнової галузі і спільними зусиллями викорінити незаконний обіг тютюнових виробів на українському внутрішньому ринку шляхом налагодження функції зворотного зв’язку.

В ході зустрічі з найбільшими заводами-виробниками тютюнової продукції, що була проведена за ініціативи Центрального офісу, його керівник Сергій Степенко акцентував увагу на тому, що підтримка підприємств, які легальним шляхом транспортують тютюн, виробляють та реалізують фільтропалочку і тютюнову продукцію допоможе виявити слабку ланку у ланцюгу вантажопотоків тютюнової сировини та ліквідувати контрафактні вироби. «Системне відстеження органами Міндоходів протизаконних каналів оптової та роздрібної торгівлі тютюновими виробами, а також складів чи інших підсобних приміщень, де вони можуть зберігатися сприятиме цілковитому знищенню так званих «точок» нелегального збуту товару, – зазначив начальник Центрального офісу, – ми також зосереджені на питанні незаконного ввезення сировини, так як саме матеріал для виробництва тютюнової продукції є значним джерелом відмивання грошових коштів».

Крім того, Степенко наголосив, що основні функції по виконанню даної операції  будуть покладені на оперативні підрозділи Центрального офісу.

В свою чергу очільник слідчого управління фінансових розслідувань Центрального офісу Віталій Коростельов підтвердив серйозність ситуації що склалася : «За останні три роки частка нелегальної продукції на ринку нашої країни збільшилася втричі і досягла у першому кварталі 2013 року 8,4% від обсягу їх споживання, вона складається з тютюнових виробів нелегально ввезених на митну територію України (5,9%) та контрафактних (2,5%). – зазначив Коростильов,- нелегальне ввезення тютюнових виробів в основному здійснюється з території сусідніх держав: Росії (54%), Білорусі (19%), Молдови (18%)».

Коростельов, зокрема, повідомив, що протягом 2012 – 2013 років припинено діяльність 3 потужних незаконних виробництв по виготовленню фальсифікованого тютюну та тютюнових виробів.

Начальник Центрального офісу наголосив на тому, що якісний результат цієї роботи залежить не лише від державних органів, а й від готовності легальних виробників та продавців тютюнових виробів до співпраці. Таким чином, комплексний підхід до вирішення цієї проблеми буде сприяти активізації заходів з детінізації ринку підакцизних товарів, виявленню та руйнуванню схем їх незаконного виробництва і обігу.

За інформацією Центрального офісу с обслуговування великих платників податків, такі платники додали до державної скарбниці, за підсумками семи мсяців 2013 року, близько 62 мільярди гривень. За сім місяців 2013 року великий бізнес Одеського і Миколаївського регіонів поповнив бюджет країни більш ніж на 2,5 мільярди гривень. З початку року великі платники СДПІ у м. Дніпропетровську поповнили Зведений бюджет майже на 6,6 мільярда гривень. Великі платники Харківщини додали до скарбниці більш ніж на 7 мільярдів гривень. Запорізькі великі платники додали в бюджет 2,4 мільярда гривень. Понад півтора мільярди сплатили великі платники Львівщини. З початку року великі платники Луганщини поповнили Зведений бюджет майже на 1 мільярд 739 мільйонів гривень. Донеччина додала до державної скарбниці більше 5 мільярдів гривень.

                                                   За інформацією  Міжрегіонального головного

                                                           управління Міндоходів –

                                                                             Центрального офісу з

                                                                   обслуговування великих платників