18:15 / 27.07.2012 Экономика

Аграрна наука відкидає хибні прогнози про поганий врожай

Микола Безуглий запевняє, що 46-47 мільйонів тонн є високим результатом

Прогнози деяких експертів, які говорять про низький врожай зернових цього року, не має під собою жодних підстав. Не зважаючи на складні погодні умови, аграрії вже намолотили понад 19 мільйонів тонн зерна. Попереду збір кукурудзи та соняшнику. Тож впевненість у тому, що у цьому році буде зібрано 46-47 мільйонів тонн зернових, зростає з кожним днем жнив. Про це заявив Президент Національної академії аграрних наук України Микола Безуглий. 

«Говорити про те, що врожай буде низьким, просто не коректно та не професійно, оскільки 46-47 мільйонів тонн є високим результатом. Звичайно це нижче, ніж в минулому році, але достатньо для того, щоб забезпечити внутрішній ринок, експорт та не дати зрости цінам на хліб та м’ясо-молочну продукцію. Також необхідно сказати, що якість зернових значно вища, ніж у минулому році, і це доводять дослідження на зернових складах», - зазначив Президент Національної академії аграрних наук України.

Також Микола Безуглий наголосив, що Україна має державний і регіональні резерви зерна, які забезпечать стабільність на ринку.

«Не варто забувати, що перехідні запаси зерна, з якими ми увійшли у цей рік, становлять 12 мільйонів тонн. Щоб забезпечити внутрішні потреби, нам потрібно 6 мільйонів тонн продовольчої пшениці, що вже є у нас в запасах. Тож прогнози, які говорять про підвищення цін на продукцію, не мають під собою підстав», - підкреслив Микола Безуглий.

Президент НААНУ також прокоментував інформацію щодо недоотримання коштів у державний бюджет через зменшення обсягу експорту.

«З врожаєм на рівні 46-47 мільйонів тонн ми можемо розраховувати на експорт зернових на рівні 21-22 мільйонів тонн. Тож держава гарантовано отримає достатні валютні надходження, що унеможливить тиск на національну валюту. Нагадаю, що минулий рік став рекордним за обсягом експорту, коли ми продали за кордон 23 мільйони тонн зерна. Тож ми бачимо пропорціональність між зібраним врожаєм і експортом», - зазначив фахівець.