20:52 / 01.05.2024 Экономика

Швеція, Італія, Німеччина та Бельгія підтримують заборону імпорту до ЄС російського скрапленого газу

росія залишається другою головною країною за експортом скрапленого газу в Європу. Про готовність відмовитися від імпорту російського скрапленого газу вже заявили Швеція, Німеччина, Бельгія та Італія. Найбільш позитивним для України було б рішення включити скраплений газ до наступного пакету санкцій від Євросоюзу.

Про це в етері Громадського радіо розповів Максим Гардус, спеціаліст з комунікацій Razom We Stand.

За його словами, зараз ставлення до питання експорту росією скрапленого газу змінюється. Першою про можливість включення російського скрапленого газу до 14-го пакету санкцій заявила Швеція. Особливо важливо, що її в цьому підтримала Німеччина, яка завжди має застереження у питаннях санкцій на російські товари.

«Після рішення Німеччини щодо російського скрапленого газу ситуація стала значно кращою. Ідею відмовитись від нього вже підтримали Італія та Бельгія. Це важливо, адже в Бельгії розташований порт, через який відбувається основний імпорт на континент скрапленого газу з росії. Тому можна сказати, що процес уже пішов і рішення може бути консенсусним. Наразі ми навіть не чуємо жодних скептичних заяв», — говорить спеціаліст з комунікацій Razom We Stand.

Після початку повномасштабного вторгнення частка росії на європейському ринку скрапленого газу стала суттєво меншою. Але певні країни продовжують купувати його у відносно великих обсягах.

«До повномасштабного вторгнення росія було головним гравцем на ринку скрапленого газу. Після цього її частка стала меншою, зокрема, в Німеччині, яка уклала угоду зі США, у Франції, Іспанії. Зараз частка росії всього 16%, це друге місце після США.

Зараз складно оцінити можливі втрати росії у разі накладення санкцій, але це десятки мільярдів доларів. Звісно, це не буде смертельним ударом для Рросії, але це значна сума для її бюджету», — стверджує Гардус.

Він вважає, що накладення санкцій на російський скраплений газ лише окремим країнами є дуже малоймовірним. Таке рішення мають спільно ухвалити всі члени Євросоюзу.

«Санкції — це загальносоюзний рівень. Зараз не розповсюджена практика індивідуальних санкцій по товарним групам. Тож, скоріше, може бути ситуація, як з трубопровідною нафтою: для деяких країн можуть зробити винятки, якщо вони обґрунтують, що не можуть жити без російського газу. Але дуже складно пояснити унікальність такого товару, як скраплений газ, адже його на світовому ринку повно. Замінити російський скраплений газ будь-яким іншим — це абсолютно безболісне рішення», — говорить спеціаліст з комунікацій Razom We Stand.

Підготувала: Ніна Петрович