18:40 / 07.04.2024 Экономика

Бізнес іде в тінь через непродумані податки, - думка

Надмірна кількість податків і їх адміністрування є ключовими проблемами чинної податкової системи в Україні, що може надалі сприяти ще більшій тінізації економіки, вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. 

"Зараз основна проблема української податкової системи – це надмірна нагромадженість податкових платежів. У нас на сьогодні 135 видів різних податкових стягнень, і це дуже демотивує підприємницьку діяльність, стимулює тінізацію, що у нас і відбувається", - зазначив Новак.

За його словами, близько 50% української економіки знаходиться "в тіні", і це - прямий наслідок такої надто нагромадженої стягненнями податкової системи України. "Тому ключове завдання в податковій реформі, якби вона здійснювалася, це різке зменшення кількості податкових стягнень. Їх надмірна кількість – це ключова проблема нашої податкової системи", - вважає Новак.

Водночас експерт додав, що порівняно невеликі податкові ставки податку на прибуток і податку на доходи фізосіб, єдиного податку, акцизів можна вважати перевагою чинної податкової системи. Але їхня кількість і адміністрування – це великі її недоліки.

Новак вважає що основними викликами через таку податкову політику є подальша тінізація української економіки, практика якихось обмежень економічної діяльності, заборон на певні види діяльності, в тому числі пов’язаних з воєнним станом.

"Тобто є речі якісь об’єктивні, а є суб’єктивні, скажімо так, нашарування неефективної податкової політики. Знову повернулася практика хабарів у податковій службі податківцям. Тобто цифровізація нашого життя чомусь ще не дійшла до підприємницької діяльності, і зокрема до податкової системи", - уточнив він.

Підготувала: Ніна Петрович