11:55 / 29.03.2024 Экономика

Чому зупинка транзиту української агропродукції через Польщу безпідставна

Олег Вишняков, бізнесмен, Почесний консул Держави Ізраїль у Західному регіоні України

Зупинка транзиту української агропродукції через Польщу на перший погляд може виглядати логічним кроком у контексті захисту власного ринку та інтересів внутрішніх виробників. Однак, чи насправді Польща має обґрунтовані причини для цього?

Багато експертів дають оцінку моральній, етичній, політичній складовій цього питання. Як бізнесмен, я надаю перевагу мові цифр, коли йде мова про оцінку ситуацій, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Попри “зернову” кризу, економіка росте

Розглядаючи економічні показники Польщі за останні роки, не можна не помітити стабільне зростання ВВП та розвиток різних галузей економіки. Економіка Польщі росте, попри війну в Україні.

Українці для цього теж зробили свій внесок. За офіційними даними, за період з 2022 по 2023 рік, вони сплатили понад 2,3 мільярда євро податків та внесків на соціальне страхування до польського бюджету. Також, українці, які розраховуються в польських магазинах, залишили у польському бізнесу суму у 4 мільярди євро. Це значна сума, яка стимулює розвиток різноманітних галузей економіки та сприяє збільшенню обороту товарів і послуг.

Щобільше, за прогнозами багатьох економістів економіка й надалі зростатиме. Ось темп зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) з 2018 по 2028 рік.

Непогано, чи не так?

Сільське господарство, хоч і не є основною складовою економіки, все ж відіграє важливу роль у забезпеченні продовольства та створенні робочих місць в сільських регіонах. 

За даними Statista, не постраждало від транзиту української агропродукції. Ця статистика показує розподіл валового внутрішнього продукту (ВВП) за економічними секторами в Польщі з 2012 по 2022 рік. У 2022 році сільське господарство внесло приблизно 2,84 відсотка до ВВП Польщі, що навпаки після початку повномасштабного вторгнення демонструє зріст.