14:31 / 06.02.2024 Экономика

Збільшення тарифу на воду: експертка розповіла, чого чекати

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У вівторок, 6 лютого, в ефірі телемарафону експертка у сфері ЖКГ Христина Ненно розповіла, чим обумовлено заплановане збільшення тарифу на воду до 40 грн за куб. та наскільки це рішення є обґрунтованим. 

"Це стосується не лише Києва, абсолютно всі водоканали вимагають перегляду тарифів, оскільки в нас чинні тарифи 21 року. Намагались його підняти, але почався хайп в соціальних мережах, уряд втрутився і скасував постанову. Але, якщо брати економіку, ми відкидаємо те, що хтось говорить, що водоканал є корумпованим. Всі мають розуміти, що потрібно закуповувати паливно-мастильні матеріали, потрібно закуповувати реагенти для того, щоб в крані вода була плюс-мінус очищеною і технічною (я вже мовчу про питну, це мрія)", – розповіла Ненно.

"Всі мають розуміти, що в нас є зношуваність мереж. Щодо Києва, більшість мереж зовнішніх будувались в той час, коли й будинки. Це 60-70-80 роки, тобто мережам більше як 50 років", - сказала вона.

"Будинки, які будувались нові. У нас є недобросовісні забудовники, які певним чином намагались обходити технічні умови та врізалися в уже існуючи мережі з порушеннями. Але були й добросовісні забудовники, які замінювали повністю зовнішні комунікації. Тобто, під час будівництва робили все, як має бути та ще й замінювали старе. 

Трошки зросла мінімальна зарплата, але це не стосується тієї частини комунальників, які постійно відновлювали водопостачання минулого року. Всі ці чинники впливають. Плюс здорожчала електроенергія.  Майже вдвічі для цих підприємств", - додала Христина Ненно. 

Підготував: Сергій Дага