00:01 / 06.02.2024 Экономика

Податкову службу варто перезавантажити, щоб вона працювала з бізнесом

Чим частіше бізнес матиме проблем з податковою службою, тим більше він буде шукати тіньові шляхи для роботи, а виходом може стати повне перезавантаження ДПС, вважає економіст Олег Гетман, передає УНН.

Європейська Бізнес Асоціація зафіксувала суттєве зростання за останній рік кількість скарг представників українського бізнесу дії податкової служби. 

Економіст Олег Гетман пов’язує таку тенденцію з тим, що у 2023 році були змінені критерії блокування податкових накладних та частково знятий мораторій на податкові перевірки. За його словами, протягом 2020-2021 років на місяць блокували приблизно 0,3% податкових накладних і це стосувалось близько 7-8 тисяч компаній, протягом 2023 року і зараз блокується 1% накладних і з цим стикаються десь 25 тисяч компаній щомісяця.

"Чим не комфортніше працювати бізнесу, тим менше від буде працювати взагалі на загальній системі, тим більше він буде вдаватися до дроблення і застосування спрощеної системи, щоб взагалі не бачити податківців, тим більше він буде користуватися різними тіньовими схемами, щоб знов таки не бачити податківців. Також він буде вимушений вирішувати питання у певний корупційний спосіб, коли, наприклад, податкові блокуються і комісія вперто навіть через всі пакети документів не хоче їх розблоковувати. Вони (представники бізнесу – ред.) вимушені давати до 1-1,5% відсотків від суми  певним посадовцям для розблокування накладних", - каже експерт.

Гетман зазначив, що таких фактів зафіксовано вже безліч. На його думку, вирішенням проблем бізнесу з податковою службою може стати повне перезавантаження ДПС. Вже навіть розроблено відповідний законопроєкт.

"Міжнародники мають обрати керівництво вирішальним голосом, потім повна переатестація всіх кадрів з комісією доброчесності, з розкриттям інформації про ці кадри. Тобто повністю за принципами НАБУ цю корумповану податкову потрібно перезавантажити. Але, на жаль, супротив шалений і законопроєкт рік лежить без руху", - додав економіст.

Підготувала: Ніна Петрович