16:42 / 25.11.2023 Экономика

НБУ випустив монету на честь року Дракона

Фото: Монета "Рік Дракона"/coins.bank.gov.ua

Національний банк України випустив пам’ятну монету номіналом 5 гривень з зображенням дракона - символу 2024 року за східним календарем. Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Рік наближається до завершення, і ми, як планували, готові презентувати вам традиційну пам’ятну монету у стилі 12-річного східного календаря із символом наступного року - Драконом. Однак дещо незвичну - з присвятою Збройним силам України. 

Тому нова пам'ятна монета "Рік Дракона" міститиме також шеврон Збройних сил України як символ відваги та сили наших захисників", – зазначається у повідомленні. 

Як виглядає монета

На реверсі монети зображено стилізований символ східного календаря 2024 року - дракона, закомпонованого в трикутник, що є символом чоловічого начала та стихії вогню; праворуч на драконі - шеврон Збройних Сил України як символ мужності та сили українських захисників. Дракона оточують по колу стилізовані символи, притаманні кожній порі року: сніжинки, квітки, плоди, гілки.

На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України, праворуч від якого напис півколом УКРАЇНА; на дзеркальному тлі по колу зображені 12 символів східного календаря, у центрі кола - стилізований годинник зі стрілкою, що вказує на дракона - символ року, під стрілкою - 2024; унизу ліворуч напис півколом 5 ГРИВЕНЬ; на матовому тлі зображені стилізовані під українську витинанку символи кожної пори року: сніжинка, квітка, ягода, листок; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Дизайн монети створила художниця Марина Куц, скульптор - Володимир Дем’яненко.

Який тираж та номінал монети

Пам’ятна монета "Рік Дракона" введена в обіг 24 листопада 2023 року. Її номінал 5 гривеньТираж - 80 тисяч штук у сувенірній упаковці.

Монета виконана з нейзильберу (СuNi15Zn21), її діаметр - 35 мм, гурт рифлений, якість карбування - спеціальний анциркулейтед. Ціна монети - 131 грн.

Підготував: Сергій Дага