17:09 / 21.11.2023 Экономика

Санкції не працюють, бо їх порушують: ЄС купив у рф нафти на €103 млрд

З початку повномасштабного вторгнення в Україну росія отримала €551 млрд прибутку від експорту викопного палива. Попри запроваджені санкції, більше третини від цієї суми склали надходження з Європейського Союзу –– це перший показник у світі, пише Center for Research on Energy and Clean Air.

За 1.5 року ЄС купив викопного палива (газу, вугілля та нафти) з країни-агресорки на більше ніж €180 мільярдів. Левову частку експортованого палива склала нафта — €103 мільярди. 

Вже з 1 січня 2023 року Європа значно скоротила свій імпорт і втратила перші позиції. Тобто країни ЄС продовжують купувати російську нафту, але у менших масштабах. Попри це дохід росії тільки зростає, повідомляє Bloomberg.

Країна-агресорка продає ресурс на нових ринках по заниженій відносно світового ринку ціні, проте чистий прибуток у жовтні склав ₽1.2 трлн. Це найбільший показник з початку 2021 року.

Рекордні доходи пов’язані не тільки з пристосуванням росії до санкцій. Обвал рубля дозволив збільшити прибуток від сировини, яка продавалась в іноземній валюті, після конвертації. Також уряд обмежував субсидії для нафтового бізнесу, що дозволило збільшити чистий прибуток.

Про поступову відмову від нафти агресора країнам ЄС вдалось домовитись тільки з шостим пакетом санкцій, тобто через три місяці початку повномасштабного вторгнення. На повну відмову від продукту в сирому вигляді мало піти від 6, а на перероблений –– до 8 місяців.

У грудні 2022 року ЄС, разом з країнами G7 (США, Японія, Німеччина, Британія, Франція, Італія, Канада) та Австралією погодили обмеження цін на експортовану з росії нафту в розмірі $60 за барель. Передбачалась заборона на допомогу від країн-підписанток угоди в транспортуванні сировини, яка перевищує обмеження. Тоді ж Європа відмовилась від імпорту російської нафти морем. Відключення великих російських банків від Swift довершило складнощі зі збутом кривавої сировини.

Доходи росії від експорту нафти впали за місяць після підписання обмежень. Тоді ж утворився дефіцит бюджету в розмірі $25 мільярдів. росія відмовилась від послуг країн-підписантів і вдалась до використання тіньового флоту танкерів: власність над цими кораблями сумнівна, а страхування формальне.

Минуло 10 місяців і в жовтні 99% кораблів, що експортували російську нафту, везли її за ціною більше ніж $60/барель. Усупереч угоді, приблизно 30% танкерів обслуговувались країнами ЄС або G7, повідомляє Kyiv School of Economics (KSE). 

Тепер у США намагаються зробити так, щоб процес продажу нафти був для росії максимально болючим. На п’ять танкерів вже були накладені санкції за порушення обмежень, щодо цін на нафту. Тепер Міністерство фінансів США очікує інформацію про ще 100 кораблів, які перевозили російську сировину. Юридичні атаки на тіньовий флот танкерів мають збільшити додаткові витрати москви на кожен барель проданої нафти.

«Кремль витратив мільярди доларів на свій флот, страхування та альтернативну систему для продажу нафти без участі G7. Витрати, пов’язані з цим уникненням, продовжують накопичуватися», – сказав в.о. помічника держсекретаря США з економічної політики Ерік Ван Ностранд.

Підготувала: Ніна Петрович