17:23 / 01.11.2023 Экономика

Підвищення середньої вартості на столичне житло: чому на ціни негативно повпливає монополізація будівельного ринку ірландською CRH?

Від початку повномасштабної війни, розв’язаної рф на наших територіях, у Києві тільки зросла вартість первинного житла економкласу. За словами аналітиків, якщо ірландська компанія CRH монополізує будівельний ринок України, то надалі ціна лише підвищуватиметься. Так, для громадян із середньою зарплатнею, про збільшення якої наразі взагалі не йдеться, нові квартира чи ремонт житла — стануть ледь недосяжною мрією.

За словами маркетинг-директора компанії «Лун» Дениса Суділковського, зважаючи на  виставлену для продажу нерухомість, наразі середня ціна новобудови серед усіх класів становить 47 300 грн за квадратний метр. Хоча ще до початку повномасштабного вторгнення рф ціна була 35 400 грн/кв.м. Примітно, що у гривневій валюті ціна-то зросла, однак, якщо перевести за актуальним курсом у долари США, вона майже не змінилася та становить близько 1300 доларів.

Суділковський наголошує, що цікаво дослідити це питання, подивившись, до прикладу, у розрізі різних класів.

«В економкласі квадратний метр на сьогодні коштує 38 тисяч грн, до повномасштабного вторгнення — 24. І це єдиний клас, котрій виріс у валюті ну і, відповідно, у гривні так само. У комфорті це 37 тис грн, бізнескласі — 71 тис грн, і преміумклас коштує на сьогодні 114 тис грн. Комфорт, бізнес, преміум — у валюті становлять приблизно ті самі ціни, що і до повномасштабного вторгнення», — зазначив він.

Маркетинг-директор компанії «Лун» пояснює: для розрахунку середньої ціни використовується так звана медіана, тобто правильно оцінюються всі об’єкти, виставлені наразі на продаж, і заявлені ціни забудовниками. Із них вона якраз і показує середню вартість.

Як каже народний обранець Сергій Нагорняк, середня вартість житла у столиці може ще підвищитися в разі монополізації ринку виробництва та розподілу цементу ірландською групою компаній CRH.

Нардеп пояснює: коли вона купить в італійського виробника цементу Buzzi ще два заводи, розташовані в Україні, то зможе почати контролювати половину нашого ринку цементу й диктувати, за якою саме ціною продаватимуться критично важливі для відбудови країни будматеріали.

Так, українцям слід бути готовими до підняття цін на цемент, бетон, будівельні матеріали і, відповідно, — житло. Крім того, відбудова зруйнованих чи пошкоджених домівок громадян від терористичних дій рф теж коштуватиме дорожче, коли про збільшення заробітних плат — не йдеться. Саме тому в Україні необхідно формувати конкурентний ринок, не допускаючи монополізацію, каже Нагорняк.

Наразі ж парламентар каже, що займається підготовкою повторного звернення до АМКУ з метою недопущення дозволу угоди, наголошуючи на негативних наслідках монополізації для кінцевого споживача та українського ринку загалом.

Детальніше про монополізацію українського будівельного ринку

Найбільший виробник будівельних матеріалів у світі — ірландська компанія CRH є власником трьох цементних заводів в Україні: у Камʼянці-Подільському, Одесі та Миколаєві. У червні 2023 року італійська корпорація Buzzi SpA, яка володіє підприємствами "Волинь-цемент" і "Південьцемент", повідомила про їхній продаж за €100 млн виробнику CRH. Так, конкурентами для ірландської компанії наразі ще є "Кривий Ріг Цемент" (із 10% частки на ринку) та "Івано-Франківськцемент" (44%). Примітно, що в разі успішності угоди частка CRH зросте до 46%, тому вона зможе почати контролювати половину ринку цементу України та стати монополістом.