20:34 / 23.10.2023 Экономика

Депутати згадали, що не всі перукарі і таксисти платять податки

Для деяких фізичних осіб, зайнятих окремими видами діяльності, наприклад таксистів, майстрів манікюру, перукарів, хочуть ввести спеціальний режим оподаткуванн, заявив нардеп Ярослав Железняк. 

За його словами, 117 депутатів зареєстрували відповідний законопроєкт №10166. Так, для понад 500 тисяч самозайнятих осіб, таких як кур'єри, таксисти, майстри манікюру, перукарі та інші буде спрощено умови для легалізації діяльності.

За допомогою документу планується гармонізація українського законодавства з ЄС. Зокрема, податкове законодавство України буде приведено у відповідність до вимог Директиви про адміністративне співробітництво (DAC7) щодо автоматичного обміну інформацією операторів цифрових платформ.

"Законом буде створено прозоре й зрозуміле регулювання діяльності онлайн-платформ. Адже в одних тільки Uber, Bolt, Uklon, Glovo – понад 300 тис. самозайнятих водіїв та кур'єрів. Цих платформ більше – Kabanchik тощо, їхня кількість зростає", – наголосив Железняк.

Окрім цього, ухвалення законопроєкту посприяє надходженню додаткових коштів у бюджет та створить можливості "просто сплачувати податки для понад 500 тисяч самозайнятих і зрозумілі умови діяльності "операторів цифрових платформ".

Нововведення має і суттєві переваги для громадян - спрощення та автоматизація обліку, а також низький податок – 6% (для цієї категорії самозайнятих не потрібно реєструвати ФОП, наймати бухгалтерів, подавати звітність). При цьому, Железняк зауважив, що перехід на нову систему відбуватиметься за бажанням.

"Саме завдяки платформам, які надаватимуть податковій дані про доходи таких самозайнятих осіб, буде вирішено одну з найболючіших проблем – облік готівкових надходжень. Це детінізація економіки та суттєвий крок вперед у діджиталізації податків", – пояснив він.

Нардеп додав, що законопроєкт є результатом тривалої системної роботи й залучення широкого кола експертів, діалогу між державою та бізнесом, взаємодії з банками, учасниками ЕВА, АСС, експертами Економічної платформи та іншими учасниками процесу.

Підготувала: Ніна Петрович