12:56 / 17.10.2023 Экономика

Курс гривні може "ослабнути"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Після скасування фіксованого обмінного курсу, втручання Національного банку України (НБУ) у продаж валюти сприяло зміцненню гривні та зменшенню фінансової нестабільності. У майбутньому, регулятор може допустити послаблення національної валюти, зменшивши свою активну участь на валютному ринку.

Як відзначає фінансовий журнал інвестиційної групи ICU, протягом другого тижня після переходу до гнучкого обмінного курсу, НБУ продовжував активно продавати валюту на міжбанківському ринку, задовольняючи попит на валюту.

"Водночас постійна присутність великого продавця сприяла укріпленню офіційного курсу, що знизило нервовість і негативні очікування коливань через запровадження курсової гнучкості. Зміцнення курсу може дозволити НБУ цього тижня спробувати зменшувати присутність на ринку та дозволити зміну курсу в бік ослаблення. Роздрібний ринок повернувся в межі обсягів купівлі та продажу валюти у вересні, а подальша стабілізація ринку сприятиме зменшенню обсягів купівлі валюти й надалі", - йдеться у повідомленні.

Раніше BAGNET повідомляв, що міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україні стає все важче отримати фінансову підтримку через те, що увага ключових країн-донорів зосереджується на майбутніх виборах.

Підготував: Сергій Дага