14:31 / 02.10.2023 Экономика

НБУ повідомив про рекордний дефіцит валюти

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Національний банк України (НБУ) у вересні 2023 року продав на міжбанківському валютному ринку 2,691 млрд доларів. Це найбільший обсяг із січня поточного року. Про це йдеться у звіті НБУ.

Всього з початку року Нацбанк для підтримки балансу на ринку продав 19,267 млрд доларів.

Проте, ці витрати компенсуються коштом міжнародної допомоги. За даними Мінфіну, у вересні Україна отримала 3 млрд доларів. Грантові кошти, що надаються на безповоротних умовах, становили понад 40% із загального обсягу фінансової допомоги.

Серед донорів у вересні 2023 року:

  • Європейський Союз – 1,6 млрд доларів (пільгове фінансування);
  • Сполучені Штати Америки – 1,25 млрд доларів (грант);
  • Світовий банк під гарантії Великобританії – 100 млн доларів (пільгове фінансування).

З початку війни в Україні діють жорсткі валютні обмеження та фіксований курс гривні щодо долара. Безготівковий ринок балансується за рахунок продажу валюти Нацбанком за курсом, близьким до офіційного, – 36,9333 гривень за долар (36,5686 гривень плюс 1%).

Голова НБУ Андрій Пишний заявив, що навіть після ухвалення рішення про перехід до більшої гнучкості курсу НБУ і надалі братиме активну участь у торгах на валютному ринку, покриваючи структурний дефіцит між попитом та пропозицією валюти.

"Завдяки цьому курс зможе коливатися в обидві сторони — не лише послаблюватися, а й зміцнюватися, реагуючи на зміну саме балансу попиту та пропозиції на валютному ринку, а не обсяги попиту та пропозиції як такі", — повідомив голова НБУ.

BAGNET нагадує, 29 вересня стало відомо, що Нацбанк продовжив обмін дрібних монет та старих гривневих банкнот до кінця війни.

Підготував: Сергій Дага

ТЭГИ: