07:33 / 28.09.2023 Экономика

Україна й Польща взяли тиждень паузи на врегулювання ситуації із забороною імпорту

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів онлайн-зустріч із міністром сільського господарства Польщі Робертом Телусом на тлі "зернової кризи". Про це пише пресслужба Мінагрополітики України.

Польща наголосила, що її позиція залишається незмінною: зерно з України не може потрапляти на польський ринок, а деякі заяви української сторони були "надто емоційними".

"Нам потрібно заспокоїти ситуацію й розробити механізми, які ефективно забезпечуватимуть потрапляння українського зерна в ті регіони, куди його раніше відправляли і де воно потрібне, а не заповнювати наш ринок", — сказав Телус.

Він додав, що Польща підтримує ідею щодо субсидування Євросоюзом транспортування зерна з України. Мінагро зазначає: сторони обговорили план дій України щодо експорту аграрної продукції в Польщу. Зокрема, процедуру видавання ліцензій агропідприємцям від українського уряду.У Польщі стверджують, що пропозицію проаналізують, але наголосили, що відповідних процедур поки що немає. Польський міністр Телус заявив: найголовніше, щоб зерно зараз не потрапляло до Польщі.

"Ми повинні належним чином дбати про наші інтереси, і якщо ми погоджуємося на якісь механізми, а ми хочемо, щоб це були хороші механізми, вони мають бути безпечними для польського фермера. Це Польща має вирішити", — сказав Телус.

Мінагро України зазначає, що в польському уряді обговорюють це питання, зокрема визначають, хто буде погоджувати чи не погоджувати видавання таких ліцензій. Сольський і Телус домовилися через тиждень зустрітися й обговорити результати розгляду цього питання.

На зустрічі також обговорювали перевірки продукції за межами Польщі. Сольський повідомив, що найближчими днями відбудеться тристороння зустріч міністрів сільського господарства України, Польщі та Литви щодо перенесення ветеринарного контролю на територію країни призначення експорту для поліпшення транзиту через Польщу.

Міністр агрополітики України повідомив, що таку процедуру необхідно погодити для транзиту польською територією агропродукції і до Німеччини. У серпні цей механізм контролю погодили Угорщина й Словаччина.

Підготував: Сергій Дага