19:34 / 01.09.2023 Экономика

Анатомія корупції судової системи: або чому не вистачає грошей на зарплату працівникам апаратів судів

У пресі періодично з’являється інформація про те, що працівники апаратів судів отримують маленькі заробітні плати – 5 – 8 – 10 тисяч гривень. Це дійсно так, і такі мізерні суми не дають змоги зберігати професійні кадри в апаратах судів, що вже зараз призводить до їхнього відтоку. Кількість вакансій помічників суддів та секретарів судових засідань збільшується. Недостатність кваліфікованого апарату в судах прямо впливає на якість правосуддя: порушуються розумні строки розгляду справ, тисячі громадян не мають можливості своєчасно отримати необхідні та важливі для життя судові рішення.

Маленькі заробітні плати, на жаль, є також і в інших сферах, але ми вирішили розібратись, чому саме в апаратах судів виникла така ситуація.

Причин цьому немало: і загальна економічна ситуація, і розпочата зовнішнім ворогом війна у нашій країні, яка виснажує наші можливості тощо. Але попри об’єктивні зовнішні фактори, існують також внутрішні вороги, які подібно до гієн, зсередини зжирають кошти, які виділяються державним бюджетом на утримання судів, у тому числі на заробітні плати працівників апаратів судів.

На прикладі діяльності окремих персоналій у судовій системі ми хочемо вам показати, шановні читачі (і вам, шановні працівники апаратів судів), анатомію корупції у фінансово-господарській діяльності судів України.

Почнемо здалеку.

Актом ревізії Державної фінансової інспекції в м. Києві від 27.12.2016 № 07-30/313 було встановлено, що за результатами здійсненої процедури закупівлі Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в м. Києві (в особі заступника начальника управління Шевченко С.В.) з ТОВ «Індагро груп» (в особі директора Перловської Ю.О.) укладено договір про закупівлю від 05.12.2014 № 374. Предметом договору є папір А4 (210x297мм) 15 000 пачок за ціною 50,82 грн/п. на суму 762 300,00 грн. Товар має бути доставлений за адресами судів в м. Києві.

Додатковою угодою № 1/377 від 05.12.2014 до вказаного договору, підписаною між Шевченко С.В. та Перловською Ю.О. збільшено вартість одиниці товару до 55,44 грн/п. з ПДВ.

Тобто додаткову угоду до договору, якою збільшено вартість товару, укладено в день підписання самого договору – це чистої води шахрайство!

Ще однією додатковою угодою № 2/379 від 12.12.2014 до цього ж договору збільшено вартість одиниці товару до 60,984 грн/п. з ПДВ.

Таким чином, зазначені додаткові угоди змінили істотні умови договору про закупівлю та зменшили кількість товару на 20%.

Відповідно до пп. 2 частини 5 статті 40 Закону № 1197-VII істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами у повному обсязі, крім зміни ціни за одиницю товару не більше ніж на 10 відсотків разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що зазначена зміна не призведе до збільшення суми, визначеної у договорі.

До ревізії не надано документи, що підтверджують факт коливання ціни на ринку в день укладання договору, та додаткових угод до нього.

Таким чином, Замовником (Шевченко С.В.) шляхом укладання додаткових угод безпідставно збільшено ціну одиниці товару на (60,984 грн/п — 50,82 грн/п) 10,164 грн/п, що призвело до зменшення його кількості на 2 500 пач. з 15 000 пач. до 12 500 пач.

Таким чином у порушення n. 2 частини 5 статті 40 Закону № 1197-VI шляхом укладання додаткових угод до договору, підписаного Шевченко С.В. та Перловською Ю.О. за безпідставно збільшеною ціною товару на загальну суму 127 050,00 грн, що призвело до матеріальної шкоди (збитків) Територіального управління Державної судової адміністрації України у місті Києві на відповідну суму.

Аналогічне порушення було встановлено у частині безпідставного збільшення ціни товару без обґрунтування факту коливання ціни на ринку в день укладання додаткової угоди про збільшення ціни до договору про закупівлю на загальну суму 55 727,49 грн.

Говорячи простою мовою, викрита Державною фінансовою інспекцією у м. Києві схема завищення цін після укладання договору нагадує гру шахраїв та завдала шкоди державі в особі Територіального управління Державної судової адміністрації України у м. Києві лише за двома договорами на загальну суму 182 777,49 грн.

Запам’ятаємо цих двох щасливих бізнесвумен (або шахрайок – як вам зручніше) – керівника фірми Перловську Ю.О. та заступника начальника ТУ ДСА України у м. Києві Шевченко С.В. Це був лише початок їхнього «великого» шляху.

Минали роки, спільна прибуткова діяльність наших героїнь розширювалась небаченими темпами коштом бюджету судової системи України.

Особливого розмаху по всій системі ця діяльність набула, коли ДСА України випадково очолив безробітний, звільнений з "Укравтодору" за фінансові мистецтва якийсь Холоднюк З.В. Наші героїні швидко зробили з цього ласого на легкі гроші «митця» свого «фунтика» на побігеньках. За його допомоги схема розповсюдилась на всю судову систему. Змінювались лише назви фірм («КІТ», «Альтаїр і К», «Індагро груп» та інші). Зазначені фірми стали ексклюзивними поставниками оргтехніки майже всім судам країні за завищеними цінами.

Всі інші фірми брати участь у торгах практично змоги не мали, їх фактично вибивали з участі у перегонах за надуманих підстав, попри запропоновані ними вигідніші умови та нижчі ціни.

Розширювалась географія, збільшувались суми контрактів, які укладались нашими шахрайками.

Судіть самі:

Територіальне управління ДСА України у Дніпропетровській області – 39 968 258,34 грн, 11 884 860,00 грн, 14 804 900,42 грн;

Територіальні управління ДСА України у Черкаській, Чернігівській та Київській областях (у період, коли Шевченко С.В. була очільником вказаних управлінь) – понад 32 млн грн;

Територіальне управління ДСА України у Полтавській області – 19 688 882,00 грн, 3 528 509,00 грн;

Територіальне управління ДСА України у Луганській області – 2 556 741,98 грн, 7 998 366,00 грн;

Територіальне управління ДСА України у Житомирській області – 3 383 538,00 грн;

Територіальне управління ДСА України у Харківській області – 15 898 450,00 грн;

Територіальне управління ДСА України у Вінницькій області – 4 296 000,00 грн.

Цей список нескінченний, не будемо втомлювати читача. Наведемо лише декілька цифр: для ДСА України загальна сума контрактів склала понад 202 млн грн.

Можна лише здогадуватись про суми "відкатів".

Ну і для повноти картинки – у цих шахрайок оргтехніку купував також новостворений Верховний Суд на суми, що обчислювались мільйонами гривень. Серед покупців за зазначеною схемою були також Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Вища рада правосуддя.

Через багато років злочинна діяльність фірми «КІТ» (та їхнього представника у судовій системі Шевченко С.В.) дала збій. Завдяки кропіткій роботі НАБУ керівнику фірми Перловській Ю.О. (подружці Шевченко С.В.) вручено підозру у присвоєнні понад 51 млн грн бюджетних коштів. До цієї історії також залучений один з технічних керівників ДСА України, йому також вручено підозру. Тривають слідчі дії за цими та новими епізодами навіть на більші суми. Але досі реальний організатор цих схем Шевченко С.В., яка також є найближчою подругою Перловської Ю.О. – підозрюваної у присвоєнні 51 млн грн з бюджету судів – залишається в тіні.

НАБУ на всіх не вистачає, а з іншими ще можна домовлятись.

Завдяки Шевченко С. В. та Перловській Ю.О. з судової системи виведено величезні суми, що дає змогу мати люксове життя шахрайкам. Це організаторки злочинних схем ніколи навіть не приховували, що проводять час разом в елітних ресторанах, у численних спільних лакшері-поїздках за кордон, розслаблюючись від «важкої» праці. У редакції є матеріали щодо цієї сторони життя нашої багатої держчиновниці Шевченко С.В.

У той же час Президент України має намір подати законопроєкт щодо прирівняння корупції до державної зради на воєнний час.

"Я поставив задачу, і законодавцю України буде подано мої пропозиції щодо прирівняння корупції до державної зради на воєнний час" – наголосив Володимир Зеленський.

Нещодавно працівники апаратів судів звернулись з петицією до Президента України щодо збільшення їхньої мізерної заробітної плати. Редакція повною мірою поділяє проблеми цих невидимих трудівників, але хоче підказати, де знаходяться гроші для збільшення їхньої заробітної плати – вони знаходяться у таких шахраїв, як Шевченко С.В. та її підручний робітник Холоднюк З.В., якого за всі його заслуги прилаштували на дуже хорошу заробітну плату до Національної школи суддів України. Важко навіть уявити більше приниження, ніж те, коли навчання суддів України опікується безграмотний пройдисвіт з "Укравтодору", який до всього не має профільної освіти. Доки такі люди квітнуть у вашій системі ви завжди будете жебраками.

До речі, редакція уважно спостерігала стосовно реакції самої судової системи на факт затримання самого Голови Верховного Суду Князєва В. С.

Вас, шановні працівники апаратів судів, не образили ці сумки, пакунки, наповнені грошима на мільйони доларів у кабінеті цього брудного зрадника? Образили? То що ви зробили? Нічого! Жодного звернення, жодних зборів, жодного публічного засудження! Повна тиша.

Але так поводяться люди, які прийняли правила життя у прогнилій системі. А судова система прогнила наскрізно. І без ампутації вилікувати її неможливо.

Шукайте свою заробітну плату у таких як Шевченко С.В., Князєв В.С., Холоднюк З.В. та їм подібних персоналій судової системи.

P.S. Так, і з петиціями до Президента України щодо збільшення заробітної плати працівників апаратів судів можна звертатись нескінченне число разів - це безплатно, і за це ваше багате керівництво вас сварити не буде.

Але, якщо йти зазначеним шляхом, даємо підказку – результативніше звернутись до Президента України з петицією про те, щоб прирівняння корупції до державної зради на воєнний час було розпочато саме щодо таких персоналій судової влади, про які ми сьогодні з вами говорили.
 

Начальник Територіального управління ДСА України в Київській області Світлана Шевченко спільно з Головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим (який перебуває під вартою за мільйонні хабарі)

Зі славнозвісним суддею Макарівського районного суду Київської області Тандиром О. (який, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, збив на смерть військового та перебуває під вартою)

Світлана Шевченко звертається за допомогою до іноземців для відновлення зруйнованого Бородянського районного суду Київської області

Голова Бородянського районного суду Київської області Геннадій Стасенко та Світлана Шевченко під час відновлення роботи суду. Світлана Шевченко привезла подарунки, надані судам в якості міжнародної допомоги

Спільна смачна вечеря Шевченко С. з подружкою Перловською Ю. (вручено підозру за присвоєння 51 млн грн з бюджету судів, справа перебуває на розгляді ВАКС) після чергового переможного тендера в ДСА України. Все так добре, по-домашньому. Можна спокійно порахувати на скільки поповнились сімейні мільйони.

А тут на фото з героїнями Шоломій Ю.О., співмешканець Перловської Ю.О. та за сумісництвом директор компанії "Альтаїр і К", також переможець тендерів у ДСА України.