10:17 / 19.08.2023 Экономика

Молдова допоможе Україні з транзитом зерна, – Санду

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Молдова веде переговори з Україною, Румунією та Єврокомісією, щоб зрозуміти, як країна можемо узгодити інтереси своїх фермерів та забезпечити транзит зерна з України. Про це заявила президентка Молдови Майя Санду в інтерв’ю RFI.

"Республіка Молдова пропонувала Україні допомогу з транзитом зерна з початку війни. Не тільки зараз, коли дунайські порти бомбили. Це складна тема. Ми намагаємося знайти рішення", – сказала вона.

Санду впевнена, що Молдова має допомогти Україні, яка сьогодні забезпечує їхній мир. Так, за її словами, одним із рішень є швидкі інвестиції в транспортну інфраструктуру, у військово-морську інфраструктуру для збільшення пропускної спроможності на цей період.

Санду також прокоментувала претензії молдавських фермерів, які наполягають на забороні імпорту зерна з України та погрожують відновити протести в центрі столиці. Вона зазначила, що навіть до цих криз, викликаних війною, фермери у Молдові не мали достатньо шляхів для експорту.  А тепер, коли ці досить великі обсяги продовольства надходять з України, ситуація ускладнилася.

BAGNET нагадує, що 17 липня путін оголосив про вихід із зернової угоди. Після чого рф атакувала один із портів Дунаю постраждали зерносховища.

Підготував: Сергій Дага