10:05 / 17.08.2023 Экономика

Єврокомісія перерахує Україні та Молдові 135 млн євро

Ілюстративне фото з відкритих джерел

За повідомленням Єврокомісії, Україні та Молдові буде перераховано €135 мільйонів. Раніше вони призначалися росії та білорусі в межах фінансового інструменту європейського сусідства й партнерства.

Про це повідомили на офіційному вебсайті Європейської комісії.

"Після російської військової агресії проти України та відповідно до заходів, ухвалених ЄС, у березні 2022 року Комісія спочатку призупинила співпрацю з росією та її союзником Білоруссю в програмах Interreg. Це призвело до перерозподілу 26 мільйонів євро на підтримку програм співпраці з Україною та Молдовою. Цим рішенням таким же чином перерозподіляється залишок фінансування з періоду 2021-2027 років", – йдеться у повідомлені.

Відтепер кошти отримають Україна та Молдова. Їх спрямують на програму Solidarity Lanes ("Шляхи солідарності"), вона забезпечує альтернативні маршрути для експорту українського продовольства, розвиває транскордонні транспортні сполучення, медичні послуги тощо.

BAGNET нагадує, держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Конгрес ухвалити запит адміністрації президента Джо Байдена на додаткове фінансування для України. Як зазначено, Україна повинна мати чітке уявлення про довготривалий характер підтримки від США і підтримки багатьох інших країн, які нададуть Україні аналогічні зобов’язання.  Президент путін повинен чітко усвідомити марність продовження своєї агресії.

Підготував: Сергій Дага