22:33 / 28.06.2023 Экономика

За участі мера Садового львівські чиновники отримують гроші з повітря

Фото: ФБ/Юрій Ситник‎/Львів та його львівці
Мер Львова Садовий, який прославився на всю країну сміттєвими скандалами, багато років героїчно будує поруч із очисними спорудами водоканалу на вул. Пластовий, 13 механіко-біологічний комплекс перевалки та переробки твердих побутових відходів.
Днями його підлеглим і директору компанії підрядника було вручено підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.
 
Виявляється, чиновники «Львівводоканалу» вирішили заробити на знесенні вже неіснуючої будівлі.
 
В чому тут кримінал і до чого тут комунальники, ставлять риторичне запитання журналісти сайту «Вголос». Кримінал – бо гроші по актах виконаних робіт, які підрядник не робив, заплатили й, мабуть, надалі поділили між собою, а безплатні комунальники – це, тому що ця будівля фактично існувала, але ще до укладення угоди з підрядником її демонтували силами працівників ЛМКП «Львівводоканал».
 
Зрозуміло, що українське суспільство сприймає тіньові схеми як акції, подібні до колаборації з ворогом. Зрозуміло, вони значно послаблюють і країну, і суспільство, яке збирає на техніку та дрони для ЗСУ, і державу, яка має мобілізувати всі ресурси для Перемоги!
Зрештою, механіко-біологічного комплексу перевалки та переробки твердих побутових відходів як не було, так і нема… Хоча львівські посадовці продовжують розпилювати бюджетні гроші.
 
2016-го року у Львові розпочалася так звана «сміттєва криза». Після пожежі на полігоні твердих побутових відходів у селищі Грибовичі, яка забрала життя трьох рятувальників, його закрили. Тоді експлуатацію звалища припинили, а львівське сміття почали вивозити до інших міст. Відшкодування додаткових витрат на вивезення сміття зі Львова в інші області дотував міський бюджет.
 
Як результат, відходи зі Львівської області розповзлися по всій Україні, забруднюючи довкілля. Скажімо, «Багнет» писав про те, що в Жмеринському районі Вінницької області поліцейські виявили п'ять вантажівок зі сміттям зі Львівської області, які розвантажували побутові відходи на території земель сільськогосподарського призначення.
 
Було з’ясовано, що сміття протягом двох тижнів викидалося на території земельної ділянки. Подібних випадків протягом 2016 – 2020 років зафіксовано було сотні.
 
Підготувала: Ніна Петрович