16:06 / 07.06.2023 Экономика

На місці зруйнованої Каховської ГЕС хочуть побудувати нову станцію

Фото: photo.unian.net

Замість зруйнованої російськими військами Каховської ГЕС планують побудувати нову станцію. Це станеться після деокупації лівобережжя Херсонщини.

Про це повідомив генеральний директор держкомпанії "Укргідроенерго" Ігор Сирота в інтервʼю виданню Forbes.ua.

Він пояснив, що після звільнення Нової Каховки, біля якої розташована ГЕС, буде побудована тимчасова гребля. Після цього Каховське водосховище планують швидко наповнити водою з верхніх водосховищ.

"На цю роботу нам потрібен буде місяць. Ми вже розробляємо проєктні рішення. Після цього будемо будувати нову станцію на місці зруйнованої Каховської ГЕС", – наголосив Сирота.

За розрахунками фахівців Укргідроенерго, для побудови нової гідроелектростанції потрібно від $800 млн до $1 млрд. Оскільки, окрім ГЕС, потрібно відбудувати мостовий і залізничний переходи, зруйновані вибухом.

"Якщо працювати 24/7, на це піде п’ять років. І ми будемо це робити", – зазначив Сирота.

Він уточнив, що питання побудови нової ГЕС сьогодні обговорювалося з проєктним інститутом. Крім того, зацікавленість виявили будівельники з Італії і Туреччини.

Ігор Сирота пояснив, що Каховська ГЕС відігравала велику роль. Окрім стабілізації енергосистеми, Каховське водосховище надавало воду величезній кількості людей і підприємств на Півдні України.

BAGNET нагадує, через підрив Каховської ГЕС під загрозою затоплення опинилися до 80 населених пунктів на обох берегах Дніпра.

Пік розливу води очікується на ранок 7 червня, далі відбудеться стабілізація її рівня. Вода спаде орієнтовно через 7-10 днів.

Підготував: Сергій Дага