21:54 / 01.04.2023 Экономика

Чи знесуть будівлю в центрі столиці: бізнес центр на Філатова, 5 побудований прямо на землі громади Печерська

Замість квіткового кіоску – великий ТЦ із адміністративними приміщеннями. На столичному Печерську забудовник під виглядом «реконструкції» будує комерційний об’єкт. Однак проблемна будівля навряд чи колись буде здана в експлуатацію – усе через численні порушення будівельних норм.

Так звана «реконструкція нежитлової будівлі» проводиться у самому центрі Києва – по вул. Академіка Філатова, 5 на замовлення ПП «Інтерторг-2009», фактичними власниками якої є Людмила Костенко і Володимир Слончак, депутати Київської міської ради.

Згідно з наявним проєктом, колишній МАФ планують перетворити на будівлю торговельного призначення з адміністративними приміщеннями, простіше кажучи – торгово-офісний центр.

Проте законність його зведення викликає чимало сумнівів. За оцінкою експертів галузі, забудовник не дотримується низки чинних будівельних норм – зокрема, тих, що стосуються будинків і споруд підприємств торгівлі.

Так, у порушення ДБН В.2.2-23:2009, проєктом не передбачений майданчик для влаштування контейнерів для сміття, а також відсутні відповідні приміщення для приймання та зберігання товарів – прийомочні, розвантажувальні, комори та склади. Ба більше, запроєктованої зони для під’їзду та розвантаження автомобілів до магазину непродовольчих товарів немає взагалі.

Це означає, що у випадку завершення будівництва і введення об’єкту в експлуатацію, вантажні автомобілі ймовірно паркуватимуться на території сусідніх будинків, а вся прилегла територія просто захлинеться у смітті та відходах.

«Об'єкт із такими грубими порушеннями будівельних норм є небезпечним для громади і ніколи не може бути зданий в експлуатацію», – зауважив будівельний експерт, який погодився прокоментувати проблемну ситуацію на умовах анонімності.

Ба більше, як свідчить витяг з містобудівного кадастру, забудова на Печерську порушує межі «червоних ліній», тобто ведеться на території, вкраденій у киян.

Нагадаємо, жителі Печерського району зареєстрували на сайті Київської міськради петицію про відновлення артезіанських свердловин, доступ до яких виявився заблокованим через будівництво на вул. Філатова, а також готують нове звернення до суду через протиправні дії забудовника.