14:26 / 26.03.2023 Экономика

100 грн за кіло: популярний овоч сильно здорожчав в Україні

Фото: pixabay.com   

Разом з курячими яйцями, в Україні сильно подорожчала цибуля. Її стрімке подорожчання викликано великим дефіцитом цього овоча через тимчасову окупацію частини Херсонщини, на яку приходилося 80% всієї української цибулі.

Про це повідомила експертка Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова. 

За її словами, крім Херсонщини повноцінно не змогли зібрати цибулю ще дві південні області України: Миколаївська та Одеська. Ще значно вплинули на дефіцит овоча бойові дії та окупація російськими військовими Каховки на півдні країни.

"Тому якісну власну цибулю Україна споживала десь до середини грудня. Менш якісну – до середини січня. А далі закінчилася і вона, тому на ринок надійшов імпорт", – пояснила експертка.

Як зазначає Руженкова, цибулю і моркву складніше вирощувати, ніж зернові, через що врожай цьогоріч буде не дуже якісним.

Водночас виконавчий директор Економічного дискусійного клуба Олег Пендзин розповів, що наша країна завжди завозила імпортну цибулю у цей період року - наприкінці березня-початку квітня. У 2023-му імпорт розпочався на два місяці раніше через дефіцит. Він був у неймовірно великих обсягах.

За даними експерта, на даний момент ціни на цей овоч для фермерів дуже привабливі. Тому цього року всі активно будуть саджати цибулю. Але дефіцит цибулі, який спостерігається зараз, покрити швидко - неможливо. Навіть виробники з цетральних та східних областей не допоможуть.

Він також прогнозує, що нинішня ціна на цибулю - ще не межа. Особливо велике зростання прогнозується у канун Великодня, а потім незначне - до червня, коли приходитиме суха українська цибуля.

"Але до цього часу ми зможемо побачити цибулю і по 100 гривень за кілограм", - вважає Пендзин.

Підготував: Сергій Дага