15:39 / 13.03.2023 Экономика

Державний "Укрексімбанк" тисне на суди та бізнес через замовну "джинсу" у пресі

Скандальний державний «Укрексімбанк», який став найзбитковішим банком України за підсумками минулого року, помічений в поширенні джинси у пресі. Публікації з ознаками замовності, зокрема, спрямовані на дискредитацію тих представників бізнесу, з якими «Укрексімбанк» веде тривалу та безперспективну судову тяганину. 
 
Так, днями одна й та сама стаття, що виправдовує чиновників банку, а натомість дискредитує власників підприємства «Солідарність» з’явилася одразу на сторінках кількох видань. У ній йдеться про нібито права банку на ТРЦ «Дивосвіт»,  хоч цього «Укрексімбанк» так і не може довести. Банк буцімто набув у власність згаданий ТРЦ у залік боргів, а тепер, з метою заволодіння активом, намагається змусити суди не зважати на наявність договору найму майнових прав на іпотеку. Тиск на суддів у справі, аби "переконати"  їх прийняти рішення проти підприємців і на користь банку, прослідковується у всіх публікаціях про цей конфлікт.

Аналогічний приклад має місце і стосовно іншого збанкрутілого активу - ПрАТ «Бліц-Інформ». Він був проданий на аукціоні ще у 2019 році, після чого «Укрексімбанк» блокує право нового власника набути підприємство у власність. Через низку судових позовів, які банк постійно пограє, відбувається затягування спору. А у негативних публікацій про підприємців, що з’являються у ЗМІ саме напередодні чергових судових засідань, «Укрексімбанк» постає у білому світлі. Хоч судді вже третій рік поспіль визнають проведений аукціон  законним, а претензії банку на майно «Бліц-Інформу» необґрунтованими. 

 
Оскільки «Укрексімбанк» є державною установою, то замовлення будь-яких інформаційних послуг, навіть «чорного піару» на бізнес і суддівський корпус, має відбуватися через відкриту тендерну процедуру. Однак подібних, за даними системи «Прозорро», банк не проводив. А тому в діях керівництва фінустанови, щонайменше, вбачаються ознаки  непрозорого і нецільового використання бюджетних коштів. Тож запити про перевірку цих обставин редакція скеровує до НАБУ. 
 
Зауважимо, що заробітні плати і премії менеджменту «Укрексімбанку», згідно з оприлюдненими звітами, сягають мільйонів на місяць. Голова правління банку Сергій Єрмаков, зокрема, отримує з державного бюджету понад 1,6 млн грн.І це попри найгірші показники успішності «Укрексімбанку» та шлейф гучного корупційного скандалу із виплатою сумнівним юристам банку понад 40 млн грн.