16:04 / 20.10.2022 Экономика

Улюбленці Броварського "Короля"

Журналісти звернули увагу на цікаве підприємство ПАТ "Броварське шляхово-будівельне управління № 50"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Нашою редакцією здійснювалось вивчення підприємств, що освоюють бюджетні кошти Київщини, частіше ніж конкуренти. Ми звернули увагу на цікаве підприємство ПАТ «БРОВАРСЬКЕ ШЛЯХОВО-БУДІВЕЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ № 50»

З 2016 року ПАТ «ШБУ 50» перемогло в 474 тендерних торгах на загальну суму 3.59 млрд грн по всій Україні. З них 92 тендерні торги на суму 817 млн грн на будівельні та ремонтні роботи доріг в м. Бровари. 

Власник і незмінний  директор фірми із самого її заснування – Віктор Федорович Гавриленко.

ПАТ «ШБУ №50» за часів Януковича було задіяне у корупційних схемах. Та, здається, ці гріхи фірми далеко не в минулому. В ході аналізу публічних закупівель в яких приймало участь підприємство, ми звернули увагу, що компанія протягом 2018-2020 років прийняло участь в 11 закупівлях, в 9 з яких перемогу здобувало ПрАТ «Броварське ШБУ №50», а їхнім єдиним конкурентом являлось ТОВ «НОВОБУД-ВС».

Поспілкувавшись з компетентними особами в дорожній галузі, стало відомо, що вказані підприємства мають стійкий зв’язок один з одним, а тендерна документація, що подавалася учасниками має ознаки ідентичності (документи мають однакову структуру та стилістичні, технічні помилки тощо). Що вказує на їхній зв’язок, згідно Закону України «Про публічні закупівлі» зазначене являється порушенням, а дії таких учасників «змова учасників».

Велика кількість договорів щодо будівництва доріг з різних причин не були завершені. Разом з тим, проаналізувавши реєстр судових рішень ми дізналися, що зазначені підприємства фігурують в ряді кримінальних проваджень. Переважна більшість проваджень пов’язана зі створенням механізму розкрадання  бюджетних коштів в м. Бровари та інших розпорядників Київського регіону, задіяні в розтраті бюджетних коштів, протиправних схемних операціях із мінімізації податкового навантаження та обготівкування бюджетних коштів. Потім ці гроші консервувалися у готівку і передавалися махінаторам. Також  перевіряють  “ШБУ-50”  на причетність  до кримінального правопорушення за фактом перемог в тендерних закупівлях шляхом підробки документів у складі конкурсних пропозицій, допуском до участі пов’язаних учасників, створенні антиконкурентних  умов для інших учасників

Чому тендерний комітет розпорядників не звертає на це увагу. На думку приходить тільки один висновок- не все так прозоро в тендерних процедурах як мало бути!

Наше джерело стверджує, що власник “ШБУ-50” більше 10 років перебуває в дружніх стосунках з мером Броварів Ігорем Сапожко, подейкують, що Віктор Федорович Гавриленко являється одним із спонсорів передвиборчої компанії мера Броварів та джерелом його особистого збагачення.

Один із джерел нашої редакції (висловиБровв бажання залишитись анонімом) повідомив, що Ігор Сапожко під час проведення закупівель проводить неофіційні зустрічі з іншими учасниками процедури та схиляє їх зняти свої пропозиції або не понижатись нижче від пропозиції “ШБУ-50”.

Триває 9 рік війни з окупантом, політична еліта країни неодноразово змінювалась. Однак, незважаючи на це в м. Бровари нічого не змінюється, дороги будуються, бюджет міста привласнюється, бомбосховища не розбудовуються, махінації в земельній сфері залишаються. Нажаль громаді залишається терпіти це свавілля до наступних виборів.

Автор: Павло Іванович