08:49 / 12.05.2022 Экономика

НБУ назвав причини прискорення інфляції в Україні

НБУ/ілюстративне фото з відкритих джерел

У квітні 2022 року споживча інфляція в Україні в річному вимірі прискорилася до 16,4% (із 13,7% у березні). У місячному вимірі ціни зросли на 3,1%. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Основні чинники прискорення інфляції не змінилися. Це:

  • порушення ланцюгів постачання,
  • збільшення витрат бізнесу,
  • фізичне знищення активів підприємств через повномасштабний напад рф,
  • нерівномірний попит і пропозиція товарів за регіонами.

Як зазначається в повідомленні, реалізація відкладеного попиту на товари та послуги у відносно спокійних регіонах на тлі поступового повернення громадян підживлювала зростання цін.

Натомість в окупованих містах і районах із високою інтенсивністю бойових дій вагомим проінфляційним чинником є обмежена пропозиція товарів.

Ризики посилення інфляційних процесів залишаються значними в умовах продовження повномасштабної військової агресії росії та цілеспрямованого знищення продовольчих складів, закладів торгівлі, блокування портів і пошкодження транспортної інфраструктури.

Водночас заходи Національного банку, Верховної ради та уряду України й надалі спрямовуються на стримування зростання цін, зазначають в НБУ.

Відзначимо, за оцінками Національного банку, інфляційний тиск зберігатиметься через наслідки повномасштабної війни. За підсумками 2022 року інфляція може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою.

Підготував: Сергій Дага