18:35 / 14.09.2021 Экономика

На інноваційному полігоні у Білоцерківському районі були представлені 94 гібриди кукурудзи

Новітні гібриди зернових презентували на Київщині: 8 вересня під головуванням президента Національної академії аграрних наук України України Ярослава Гадзала відбулося виїзне засідання Президії НААНУ, присвячене інноваційним підходам при селекції високопродуктивних гібридів кукурудзи різних груп стиглості та напрямів використання.
 
Як розповів президент НААН України Ярослав Гадзало, на інноваційному полігоні у Білоцерківському районі були представлені 94 гібриди кукурудзи, з них близько 60 – розробки науковців з Дніпровського інституту.
 
Наразі Національна академія аграрних наук контролює близько 20% площ посівів кукурудзи.
 
«З урахуванням останніх тенденцій продуктивності, у найближчій перспективі Україна може отримати до 100 млн тонн валового збору зерна. І це – підсумки праці наших селекціонерів. Сьогодні ви могли побачити специфічні білі сорти кукурудзи, які використовуються в хлібопекарській промисловості. Є покращені, збагачені каротином та вітамінізовані гібриди, якими годують свійських птахів. Цими напрямками у нас досить потужно займаються 4 наукові установи», – наголосив Ярослав Михайлович.
 
Він також повідомив, що за останні 10 років установами НААН селекціоновано понад 500 сортів і гібридів зернових культур. При чому продуктивність сортів невпинно зростає: окремі з них здатні давати до 18-20 тонн сухого зерна з га.
 
«Приблизно 70% зернових в Україні є результатом селекції НААН. Завдяки плідній селекційній роботі, державі вдається кожні 20 років подвоїти обсяги врожаїв», – резюмував науковець.

Попри наявність низки проблем – таких як низький рівень забезпечення науково-технічним обладнанням, відсутність зимових розсадників, відсутність ефективного провайдингу і маркетингу, дефіцит фінансування – насіння експортується до різних куточків світу. А Національна академія аграрних наук по праву є одним зі світових флагманів у галузі селекції.