14:12 / 26.07.2021 Экономика

Сфери застосування водневих технологій та їх перспективи в Україні

Питання відновлюваних джерел енергії вже не перший рік займає ключове місце в екологічній адженді розвинених країн світу. І Україна не стоїть осторонь цих питань, адже наш потенціал розвитку "зеленої" енергетики дуже високий., про що зазначає експерт у галузі енергетики Андрій Леонідович Костандов. Крім сонячної,вітрової та гідро енергії, є ще дуже важлива галузь – воднева енергетика, пише "Рупор".

В чому актуальність водневого питання?

Зміна клімату на планеті вже стала наріжним каменем нашого часу, саме тому провідні європейські країни ініціювали запуск програми Hydrogen for Climate Action, або НСА. В рамках цієї програми має бути реалізовано 11 проєктів спрямованих на використання водневих технологій для збереження клімату на планеті.

Мета цих проєктів дослідити ефективність та впровадити водневі технології в системі центрального опалення, у будівництво великих морських суден та інше. Для цього потрібно розробити сучасну систему транспортування водню та розгалужену інфраструктуру.

Важливо зазначити, що водень відноситься до відновлюваних джерел енергії, але при цьому виконує всі ті ж самі функції, що і класичні енергоносії.

Потенціал водневих технологій в Україні.

Ми вже давно використовуємо відновлювальні джерела енергії, такі як сонячна енергія, вітрова енергія. У них є великий плюс – це ціна та екологічність. Але є і один великий мінус – це непередбачуваність та непостійність цих джерел. В несонячний, або невітряний день ми отримаємо менше енергії. Але, якщо ми поєднаємо сонячну та вітряну енергетику з водневими технологіями ми отримаємо передбачуване, постійне, а головне, відновлювальну енергетику.

Ще одна важлива особистість водню в тому, що його легко зберігати незалежно від сезону. Якщо вітряна та сонячна енергія залежить від акумулятора, то водень можна зберігати в зрідженому стані, або під тиском. Це знімає проблему з довгостроковим зберіганням водню. Ним можна навіть замінити природній газ у газосховищах.

Зараз ми використовуємо водень в багатьох сферах виробництва, таких як азотні мінеральні добрива, хімічна промисловість, тощо. Навіть в енергетиці водень вже використовується для охолодження труб. Але сучасних водневих технологій у нас поки, на жаль, не має. Технології відомі, але поки ми не використовуємо їх в побуті, хоча це цілком можливо.

Україна має потенціал стати лідером Європи по виготовленню "зеленого" водню.

Спеціалісти нещодавно створили Атлас відновлювальної енергетики України. Виходячи з даних цього Атласу можна зробити висновок, Україна здатна повністю забезпечити відновлюваною енергією не лише свої потреби, а і третину попиту на електроенергію третини всьго Євросоюзу.

Експерт у галузі енергетики Андрій Леонідович Костандов зазначив: "Серед країн Європи ми на другому місці по потенціалу відновлюваної енергетики. Акваторії Чорного та Азовського морів – ідеальне місце для розміщення вітряків. До них також можна додати і степову частину України. Переоцінити наш потенціал буде дуже важко. А наявні торгові зв’язки та близькість з Європою гарантують нам успіх"

Інформацію надав експерт у сфері альтернативної енергетики, Президент енергетичної асоціації "Українська Воднева Рада", Голова наглядової ради Tokmak Solar Energy  Олександр Рєпкін.