15:27 / 21.01.2024 Днепр

Givanchi, Prada, Richmond: волонтерка з Дніпра, що працює за відсоток

З початку повномасштабної війни, в Україні в рази збільшилась кількість волонтерів і різноманітних благодійних Фондів. Невтомність щирих волонтерів врятувала не одне життя, і сьогодні від їх підтримки залежать тисячі доль українців. Про тих, хто займається волонтерством чесно і за покликом душі написано та розказано багато. Але в цьому матеріалі йтиметься про зворотний бік об’єднаних бідою українців. На почуттях людей, на їх бажанні підтримати армію окремі волонтери збагачуються. Збагачуються на сотні тисяч доларів, роблять за ці кошти собі пластичні операції, вінілові зуби та не стидаючись купують речі світових модних брендів.

Аліна Чубук

Аліна Чубук з Дніпра назвалася волонтеркою на другий місяць війни, зареєструвавши  благодійний фонд "Люди об’єднані Україною" спільно з двома друзям. Згодом друзів із засновників фонду вона викинула. Ані сама Аліна, ані ці колишні її "партнери" ніколи раніше не займалися ані благодійністю, ані волонтерством.

Аліна позиціонувала себе юристом та шукала собі слави через YouTube і через  червоні доріжки різних "карманних" конкурсів "за невідомі досягнення".

З початком війни, Аліна закинула усі свої старі профілі в соціальних мережах і почала вести нову - вже "волонтерську" сторінку.  В її стрічці опубліковано десятки оголошень про збори мільйонів гривень "на допомогу військовим", купа її фотографій у військовій формі поряд з відомими людьми та у військових казармах.

Такі публічні звіти як раз і вводять в оману всіх охочих підтримати її фонд та справи. Складається враження, що донати, нібито, дійсно йдуть за призначенням. Але ж насправді, від усіх отриманих благодійних внесків на підтримку військових, вона витрачає лише незначний відсоток.

За час волонтерства Аліна кардинально покращила свою зовнішність: нове обличчя, нові зуби, нова фігура. Окрім цього з’явилися нові автомобілі з бежевими шкіряними салонами, купа люксових коштовностей та речей та від таких відомих брендів, як то Givanchi, Prada чи Richmond.

За даними з Реєстрів жодного іншого бізнесу, який би міг гарантувати "волонтерці" такі доходи у Чубук немає. Їй належить її ж юридична контора "Алібі плюс", яка сьогодні за своїм прямим призначенням не працює. Ця юридична фірма стала для Аліни таким собі "репутаційним прикриттям", щоб спілкуватися з представниками бізнесу та політики й підкреслювати нібито свою благонадійність.

Скільки у кишеню

Через "відсоткову" системи роботи Аліни пройшли вже десятки й сотні українців, які закидають "на ЗСУ" від 5 грн до 50 000 доларів. Як, куди, в яких саме кількостях Чубук витрачає ці кошти реально на допомогу, а який відсоток залишає собі на люксове життя, Аліна, звичайно ж, не розповідає.

На факти її здирництва з благодійників вказували спочатку якісь незначні, за її словами, "помилки", "прорахунки". Та згодом, наприклад, стало зрозуміло, що:

- передане для фронту авто вона використовувала у власних цілях,
- харчування, що завозила військовим, не купувала, а безплатно отримувала від компаній виробників (хоч запевняла у здійсненні його закупівлі)
- оголосила збір на "Лелеку" у розмірі 1,5 млн грн, при її реальній вартості 1,2 млн грн, але навіть не домовилася із виробником завчасно про виготовлення цього БПЛА, що є обов’язковим, враховуючи завантаженість підприємства замовленнями.
Насправді таких прикладів вже дуже і дуже багато. А тому, будьте обачними та обережними, щоб у своїх прагненнях допомогти військовим не стати жертвою аферистів на кшталт Аліни.